Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce sunt cacofoniile și cum le eviți

Ce sunt cacofoniile și cum le eviți
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Singurele cacofonii acceptate în limba română sunt: Ion Luca Caragiale, tactica cavalerească, biserica catolică, epoca capitalistă, Banca Comercială. Mai există şi alte grupuri de cuvinte care formează cacofonii ce nu pot fi evitate pentru că sunt termeni folosiţi în domenii precum ştiinţă sau tehnică. Un exemplu ar fi fizica cuantică.

Cacofonia este o alăturare sau o repetare de sunete care creează efecte neplăcute sau favorizează asocieri nedorite.

În general, este considerată ca fiind o cacofonie alăturarea unor silabe precum ca, când, că, ce, din care rezultă cuvinte considerate  indecente.

Însă, cacofonice sunt şi grupurile de silabe identice care se repetă, cum ar fi: prietenului lui Mihai sau adusese secera. Într-o exprimare corectă, şi acesta ar trebui evitate.

Cum evităm cacofoniile

De multe ori, pentru a evita o cacofonie este folosită construcţia “ca şi” cu sensul “la fel”. Aceasta este însă o greşeală. Este considerată incorectă exprimarea: “Ca şi frate te rog să mă ajuţi” sau “A lucrat ca şi profesor 10 ani”, doar pentru a evita o cacofonie.

De asemenea, nici introducerea artificială în vorbire a cuvântului “virgulă” nu este o modalitate corectă de evitare a cacofoniei. “Mihai mănâncă, virgulă, caramele”.

Citește și:   Proiect de iarnă- căsuță din turtă dulce tutorial video

Pentru a evita o cacofonie, metoda recomandată este să încerci să reformulezi ceea ce vrei să spui folosind sinonime ale cuvintelor care formează cacofonii. De asemenea, pentru a evita cacofoniile mai poţi folosi cuvinte de legătură pe care să le intercalezi între cele care formează o cacofonie. De exemplu: “Dacă cartea îmi place o voi termina de citit repede” poate deveni “Dacă această carte îmi place o voi termina de citit repede”.

Articole interesante

Lasa un comentariu