O experienţă amuzantă este şi aceea a producerii şi lansării unor baloane de săpun. Cu toate că treaba aceasta vi s-ar părea simplă şi cunoscută, pentru a face nişte baloane care să dureze ceva mai mult și să se înalțe frumos în aer trebuie îndeplinite mai multe condiţii şi să procedați după o anumită tehnică.
Iată aici două reţete: una pentru baloane umplute cu aer şi alta pentru baloane umplute cu hidrogen.
Dizolvaţi în apă distilată sau apă de ploaie câteva bucăţele de săpun, apoi filtraţi soluţia obţinută. Luaţi într-un pahar 20 cm cubi de soluţie şi adaugați-I 12 cm cubi de glicerină. Amestecaţi bine totul după care lăsaţi liniştit paharul până când la suprafaţa lichidului se formează o peliculă albicioasă. După ce îndepărtaţi această crustă subţire, soluţia poate fi folosită pentru suflat baloane.
Pentru balonașele umplute cu aer veţi avea nevoie de un pai căruia îi crestați puţin unul dintre capete la mijloc. Introduceţi acest capăt în soluţia de săpun, apoi scoateţi-l şi suflati uşor prin celălalt capăt în soluţia de săpun.
Când balonaşul are dimensiunea dorită, astupaţi cu un deget orificiul prin care aţi suflat şi faceţi o mişcare lentă de scuturare cu mâna: balonaşul se va detaşa şi va pluti scurt timp prin aer.
Baloanele cu hidrogen sunt mai spectaculoase decât cele umplute cu aer.
Pentru aceasta veţi prepara hidrogenul într-o sticlă cu debit slab, lansând să cadă acid clorhidric peste bucatelele de zinc picătură cu picătură. Din sticla prindeţi curentul de hidrogen într-un tub de cauciuc, la capătul căruia puneţi, ca alonjă, un tub de sticlă lung de 15-20 cm.
În mijlocul tubului de sticlă introduceţi un tampon de vată nu prea compact, lung de 4-5 cm. Rolul său este de a opri urmele de acid pe care le conţine hidrogenul, urme care ar împiedica producerea balonaşelor, deoarece acizii descompun săpunul. În gura tubului de sticlă puneţi o rondelă de săpun groasă de 0,5 cm, în centrul căreia faceţi un mic orificiu. În acest fel, balonaşul nu va veni în contact cu sticla, ci cu săpunul, fapt care favorizează formarea şi desprinderea sa în bune condiţii.
Când instalaţia începe să funcţioneze, lăsaţi-o să meargă în gol 2-3 minute, apoi barbotați curentul de hidrogen într-un castronel în care aţi turnat soluţia de săpun, preparată ca mai sus şi veţi vedea că se vor forma numeroase balonaşe.
Acestea pot fi scoase cu palma şi aruncare în aer prin suflare uşoară. Cele mai mari dintre ele se vor înalța, dar cele mai mici vor cădea pe pământ. Dacă veţi apropia de ele flacăra unei lumânări, vor exploda cu mici detunături.
Lasa un comentariu