Studii recente au demonstrat că abilităţile matematice ale unui copil, după ce intră la grădiniţă, pot fi un bun indiciu despre viitoarele sale performanţe şcolare atât la matematică cât şi la citire.
Matematica îi ajută pe copii să îşi dezvolte memoria, îmbunătăţeşte atenţia şi creşte alte abilităţi cognitive de bază. Pentru aceasta nu este nevoie să îi dai tot felul de jocuri complicate sau fişe de lucru, care ar putea chiar să îl facă să îşi piardă interesul, ci oferă-i activităţi distractive care îl vor ajuta să îşi dezvolte cunoştinţe solide în înţelegerea matematicii.
Număraţi obiectele din jur. Profitaţi de orice context şi cere-i copilului să numere, de la nasturii pe care îi are la cămaşă, la merele pe care le cumpăraţi, numărul de tacâmuri necesare la masă, scările până la uşă şi aşa mai departe. Începe cu numere mici, nu mai mult de cinci, şi adaugă pe parcurs, atunci când simţi că cel mic este pregătit pentru schimbare.
Aşezaţi obiecte în rând. Pune una lângă alta câteva monede şi cere-i copilului să le numere. După ce le-a numărat, aranjează-le în cerc, în rând sau împrăştiate pe masă şi cere-i să numere obiectele. Nu trebuie să te surprindă dacă va începe să le numere din nou. Dacă însă nu le va mai număra şi îţi spune direct câte sunt, este evident că a început să stăpânească matematica.
Căutaţi obiecte care se potrivesc împreună. Atunci când copilul are dificultăţi în a găsi corespondentul unui obiect, caută obiecte care se potrivesc, cum ar fi lingurile şi furculiţele, ceştile şi farfuriile, şi cere-i celui mic să le asocieze corect.
Lasa un comentariu