Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Testul lui Socrate

Testul lui Socrate
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În Grecia Antică, Socrate era recunoscut că fiind deținătorul unor cunoștințe cu adevărat valoroase. Într-o zi, marele filosof s-a întâlnit cu un cunoscut, iar acesta din urmă îi spune: “Știi ce tocmai am auzit despre prietenul tău?”

“Stai un minunt”, spune Socrate. “Înainte să îmi spui ceva va trebui să treci un mic test. Se numește testul cu trei filtre.”

“Trei filtre?”

“Exact!”, a spus Socrate. “Înainte să îmi vorbești despre prietenul meu, ar fi o idee bună să stai puțin și să filtrezi ceea ce urmează să îmi spui. De aceea se numește testul cu trei filtre. Primul filtru este Adevărul. Ești absolut sigur că urmează să îmi spui ceva adevărat?”

“Nu”, a spus bărbatul.” De fapt, este ceva ce am auzit…”

“In regulă”, a spus Socrate. “Deci nu știi dacă este adevărat sau nu. Acum să trecem la următorul filtru, filtrul Bunătății. Este ceva bun ceea ce urmează să îmi spui despre prietenul meu?”

“Nu, din contră.”

“Deci”, continuă Socrate, “vrei să îmi spui ceva rău despre el, dar nu ești sigur că e adevărat. Totuși, poți să treci testul, pentru că a mai rămas un filtru: filtrul Utilității. Ceea ce urmează să îmi spui despre prietenul meu îmi va folosi la ceva?”

Citește și:   Zmeul care nu a mai putut să zboare

“Nu, nu neapărat.”

În concluzie, Socrate îl întreabă pe interlocutorul său: “Atunci, dacă ceea ce vrei să îmi spui nu este nici adevărat, nici bun și nici măcar folositor, de ce să îmi mai spui?”.

Articole interesante

1 comentariu

Lasa un comentariu