Creativitatea te ajută să depăşeşti situaţii complicate

1

Într-un mic orăşel italian, în urmă cu câteva sute de ani, un proprietar al unei mici afaceri a luat împrumut o sumă mare de bani de la un individ dubios, destul de bătrân şi deloc atrăgător care însă o plăcea pe fiica sa.

Bătrânul i-a propus micului afacerist un târg care ar fi putut să îl scape complet de datorie. Prisoare lui presupunea ca datoria să fie complet ştearsă dacă fiica afaceristului se va căsători cu el. Individul care îi oferise o suma mare de bani avea deja planul făcut: urmă să pună într-o pungă două pietricele, una albă şi alta neagră.

Fiica afaceristului trebuia apoi să bage mâna în pungă şi să scoată o piatră. Dacă o scotea pe cea neagră, datoria era ştearsă, dar individul bătrân şi dubios avea să se căsătorească cu ea. Dacă scotea pietricica albă, datoria era de asemenea ștearsă, dar fata nu ar fi fost nevoită să se căsătorească cu el.

În timp ce stătea pe o potecă plină cu pietricele în grădina părintelui fetei, bătrânul s-a aplecat şi a luat de pe jos două. În acel moment fata îl urmărea atentă şi a observat că acesta a ales de jos două pietricele negre pe care le-a băgat în pungă. Apoi, individual îi cere fetei să aleagă din pungă o piatră.

Fata ar fi avut acum trei opţiuni: să refuze să aleagă o piatră din pungă, să scoată ambele pietricele şi să îl acuze de înşelătorie sau să scoată o piatră din pungă, ştiind că este neagră şi să se sacrifice căsătorindu-se cu el pentru a-şi scapă tatăl de datorie.

Fata a scos o pietricica din pungă şi înainte să se uite la ea a scăpat-o “accidental” pe jos în mijlocul potecii pline de alte pietre. Atunci îi spune celui care îşi dorea să o ia de soţie: “ Câtă stângăcie din partea mea. Dar nu contează, dacă te uiţi la piatra care a rămas în pungă ai să îţi dai seama ce culoare avea cea pe care am scăpat-o.”

Pietricica rămasă în pungă era evident neagră şi în felul această fata şi-a scăpat tatăl de datorie, fără să mai fie nevoită să se căsătorească.

Morala: Cu puţină creativitate, întotdeauna este posibil să depăşeşti o situaţie complicată. Important este să nu rămâi blocat  doar la opţiunile pe care crezi că le ai.Un comentariu

  1. Mai potrivit mi se pare a spune ca tânăra a fost inventivă, nu creativă, ca nu a creat nimic. Soluția inventată de ea pentru a ieși din capcana omului necinstit, este defensivă, deci nu este necinstită, desi a inventat un truc.

     (5)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?