Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Capcana (comportamentelor)

Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Era odată un sat atacat deseori de mistreţi. În fiecare zi, aceştia intrau în sat şi provocau mari distrugeri în încercarea lor de a-şi găsi hrană. Sătenii au încercat diferite metode pentru a-i îndepărta sau a-i vâna, dar fără prea mult noroc.

Într-o zi, un înţelept dintr-un sat vecin a venit -i sfătuiască pentru a scapă de mistreţi. El le-a cerut sătenilor îi asculte întocmai sfaturile şi instrucţiunile. Pentru deja încercaseră până atunci tot ce le stătuse în puteri, sătenii au acceptat. Înţeleptul le-a spus acestora adune mâncare pentru mistreţi din toate gospodăriile şi o pună în mijlocul unui câmp.

Ei i-au urmat sfatul şi îndată au văzut sute de mistreţi apropiindu-se de locul unde fusese aşezată mâncarea. Mistreţii s-au arătat mai întâi îngrijoraţi, dar odată ce au luat primele înghiţituri au prins curaj şi s-au întors în acel loc şi în zilele următoare.

În fiecare zi, sătenii puneau cât mai multă mâncare… iar mistreţii veneau acolo mănânce. După un timp, înţeleptul le-a cerut oamenilor ridice patru stâlpi mari care marcheze locul. Mistreţii erau prea preocupaţi de mâncare şi n-au observat.

Citește și:   Cum se joacă FAZAN

După câteva săptămâni, mistreţii aveau deja obiceiul de a veni mănânce mâncarea pusă de săteni fără mai dea atenţie locului unde ea se găsea aşezată. Înţeleptul a pus apoi oamenii împrejmuiască cu un gard câmpul şi facă o poartă mare pe unde poată intră mistreţii mănânce. În cele din urmă, sătenii au reuşit termine gardul şi atunci au închis poartă, prinzând mistreţii înăuntru. Mistreţii fuseseră învinşi!

Morală:

Comportamentele pe care le dezvoltăm au un sens, o utilitate într-un anumit context. Pe de o parte, economisim energie şi timp folosindu-le. Pe de altă partedin păcate de prea multe ori continuăm folosim comportamentele deja învăţate şi atunci când contextul se schimbă, şi astfel obiceiurile pe care le avem se transformă în capcane.
Unul dintre lucrurile care îi deosebesc pe oamenii de succes de ceilalţi oameni este acuitatea: capacitatea de a observă promt schimbările contextului în care evoluează. Ca urmare, ei pot acţiona de fiecare dată în consecinţă, fără a lasă obiceiurile pe care le au se transforme în capcane.

Articole interesante

Lasa un comentariu