Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Elefantul alb (poveste indiană)

Elefantul alb (poveste indiană)
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Se spune că în oraşul Patraliputra trăia un vopsitor priceput. Avea mulţi clienţi, căci aici fiind foarte cald se purtau haine de culoare albă şi toţi veneau la el cu haine spre a le da albul strălucitor. Curând el se îmbogăţi şi afacerile prosperau, ajutat fiind de întreaga familie.

Vecinul lui era şi el un om priceput, însă duşmănos din fire. Olar vestit, el făcea din argilă tot felul de vase, fie pentru gospodărie, fie pentru împodobirea locuinţelor- de la ulcioare care păstrau apa rece de izvor, până la platouri întinse pentru ierburi mirositoare.

Apropiindu-se sărbătorile anotimpului ploios, toţi meşteşugarii pregăteau daruri pentru împărat, dovadă a măiestriei lor. Atunci îşi alese olarul momentul să scape de vecinul său: merse la palat şi spuse că vopsitorul a promis că poate să facă în aşa fel, încât elefantul împăratului să devină alb. Împăratul nu-i dădu crezare, dar tare îl ispitea gândul de a avea un elefant alb, cum nu se mai pomenise până atunci: ”Oare nu s-ar cuveni să-l las pe vopsitor să-şi tină promisiunea?”

Vopsitorul fu chemat la palat şi i se porunci să făurească aşa com o şti, elefantul împărătesc alb. Iscusitul meşter înţelese cine a ţesut această intrigă, aşa că se hotărî să răspundă în acelaşi fel:

– Voi îndeplini dorinţa stăpânului nostru, însă am nevoie de o cadă uriaşă în care să pot cufunda elefantul.

Olarul a fost chemat la palat şi i s-a cerut să facă o cadă uriaşă din argilă arsă. Neamurile, prietenii şi vecinii lui au cărat argila cu roaba, zi şi noapte, de pe malul Gangelui, pentru ca la capătul celor şapte zile – cât îi dăduse împăratul timp de lucru – cada să fie gata. Cincizeci de oameni voinici au purtat pe umeri cada până la palat, în uralele tuturor celor care vedeau vasul uriaş, iar împăratul a fost foarte mulţumit. Când au aprins focul să încălzească apa din vas, lutul a crăpat. S-au apucat din nou de lucru şi peste încă o săptămână, cada uriaşă a fost purtată pe braţe de la casa olarului până la palat de cincizeci de oameni voinici. De data asta au turnat apa fierbinte înăuntru şi vasul a rezistat. Au mânat elefantul să intre în cadă, însă când acesta a păşit, baia s-a spart în şapte bucăţi.

Toţi îl huliră pe olar pentru că ar fi vrut să vadă cât mai repede elefantul alb. De ruşine, de ciudă sau poate de teamă că împăratul se va mânia, olarul a fugit din oraş; cum nimeni altcineva nu a putut să facă un vas pentru baia elefantului, împăratul nu mai ceru să aibă un elefant alb la curte. Şi până în zilele noastre nimeni nu ştie dacă vopsitorul ar fi fost sau nu în stare să facă în aşa fel încât elefantul împăratului să fie alb.

Lasa un comentariu