Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lantul slabiciunilor, I.L.Caragiale

Lantul slabiciunilor, I.L.Caragiale
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Am şi eu o slăbiciune şi eu sunt om! dorinţele graţioasei mele prietene domnisoara Mari Popescu sunt pentru mine porunci, la cari mă supun cu atât mai bucuros cu cât văd că prietena mea nu abuzează niciodată de influenţa nemărginită ce ştie bine că exercită asupră-mi… De astă dată, ce mare lucru-mi cere?
„Stimate amice,
Ştiu ce prieten eşti cu profesorul Costică Ionescu şi cât nu e în stare să-ţi refuze o rugăminte. Mă-ndatorezi până-n suflet dacă obţii de la el pentru elevul Mitică Georgescu din clasa IV liceul X… la latină nota 7, fără de care, băiatul, care mi-e rudă de aproape, rămâne şi anul acesta repetent, ceea ce ar fi o mare nenorocire pentru familia lui – o familie dintre cele mai bune – şi pentru mine o mare mâhnire.
Cu cele mai afectuoase salutări, a dumitale bună prietenă,
Mari Popescu.”
A! irezistibilă graţie, cum ştii de frumos să porunceşti! Şi ce bine s-a nemerit! Ionescu are şi el o slăbiciune, şi el e om! ţine la mine şi nu e în stare să mă refuze. Repede mă arunc într-o birje şi alerg la Ionescu, profesorul de latineşte.
– Dragă Costică, viu la tine sigur că n-ai să mă refuzi; ştiu cât pot conta pe amiciţia ta şi nu-mi permit a mă-ndoi un moment că în cazul de faţă, fiind vorba, mă-nţelegi, de o chestiune care mă interesează în aşa grad, încât dacă n-aş fi pe deplin convins că tu, care mi-ai dovedit totdeauna, fără să dezminţi niciodată o afecţiune, ce pot zice că la rândul meu… în fine…
– În fine – zice Ionescu – am înţeles… Nu trebuia să mă iei aşa departe. Vii să mă rogi pentru vreo loază de elev de-ai mei.
– Nu e loază, Costică; e un băiat dintr-o familie dintre cele mai bune: mi-e rudă.
– Cine ştie ce leneş, ce dobitoc!
– Nu-i adevărat, dragă Costică; este un băiat prea cumsecade… Să nu mă laşi!… Viu la tine sigur că n-ai să mă refuzi; ştiu cât pot conta pe amiciţia ta şi nu-mi permit a mă-ndoi un moment că în cazul de faţă, fiind vorba, mă-nţelegi, de o chestiune…
– Ei, lasă astea! ştii că ţiu la tine; ce mai încap între noi astfel de fraze banale?… Ce notă vrei să-i dau pârlitului tău de protejat?
– 7, dragă Costică!…
– Apoi, dacă n-o fi ştiind nimic animalul!
– Ei, acuma şi tu! zi că nu ştie; parcă el o să fie cel dintâi şi cel de pe urmă care să treacă fără să ştie… Te rog, dragă Costică! dacă rămâne băiatul repetent încă un an, e o nenorocire pentru familia lui – o familie dintre cele mai bune – şi pentru mine o mare mâhnire…
– A! irezistibilă milogeală prietenească! zice Costică; ce bine ştii tu să porunceşti! Aide! să-ţi fac hatârul şi de data asta… să-i dau nepricopsitului 7.
– Merci, dragă Costică, mare pomană-ţi faci!
– Cum îl cheamă?
Eu caut repede-n buzunare scrisoarea d-rei Mari Popescu. Nu e… Zic lui Costică:
– Un moment!…
Şi ies ca din puşcă, sar în birjă şi alerg acasă… Acasă, scrisorica nicăieri… Fuga la d-ra Popescu.
– Prea-graţioasa mea prietenă, lucrul merge bine; am obţinut de la profesor nota dorită; decât, acuma am nevoie să ştiu numele protejatului matale… Cum îl cheamă pe tânărul?
– Ţi-am scris numele în scrisoarea mea.
– Da, dar scrisoarea dumitale am rătăcit-o acasă printre alte hârtii, şi lucru este urgent: ca să nu pierd vremea căutând-o, am venit la d-ta… Cum îl cheamă?
– Zău, nu mai ţiu minte, zice drăgălaşa mea amică; pentru că drept să-ţi spun, madam Preotescu, o bună prietină a mea, la care ţiu foarte mult – nu sunt în stare să-i refuz nimica – m-a rugat să-ţi scriu, că ştie că ţii foarte mult la mine şi nu mă refuzi niciodată, şi eşti prieten cu d. profesor Costică Ionescu, care ţine foarte mult la d-ta şi nu e-n stare să-ţi refuze nimic.
– Atunci, ce e de făcut? zic.
– Du-te d-ta la madam Preotescu şi întreab-o cum îl cheamă pe băiatul pe care mi l-a recomandat ca să ţi-l recomand d-tale.
– Sărut mânuşiţele.
Şi alerg la Preoteasca… Zic:
– Madam Preotescu, uite la ce am venit să vă deranjez: aţi recomandat amicei mele d-rei Mari Popescu pe un tânăr, să mi-l recomande mie, să-l recomand amicului meu Costică Ionescu, profesorul…
– Da.
– Ei! cum îl cheamă?
– Nu ţi-a scris Mari?
– Ba da, dar am rătăcit scrisoarea, şi d-ra Popescu a uitat cum îl cheamă şi m-a trimis să-mi spuneţi dv.
– Eu… drept să-ţi spun… nu mai mi-aduc aminte, pentru că i-am avut numele pe o însemnărică, pe care am lăsat-o la Mari; dar putem afla de la Diaconeasca – şade aci aproape – ea m-a rugat, că ştie cât ţine Mari la mine şi d-ta nu refuzi nimic lui Mari şi d. Costică Ionescu profesorul pe d-ta nu te refuză niciodată.
– Atunci – zic – cum facem?
– Stai niţel, să trimit să cheme pe Diaconeasca; este aci alături.
N-aştept mult. Madam Diaconescu vine. Dar, fatalitate! şi dumneaei se află în aceeaşi necunoştinţă despre numele junelui nostru protejat: însemnărica i-a dat-o amicei sale madam Preotescu.
– Ce-i de făcut?
– Aleargă la Iconomeasca!
Alerg la Iconomeasca… De acolo, la Sachelăreasca… Pe urmă la Piscupeasca… în sfârşit, am dat de izvor… Tânărul este nepoţelul lu’ madam Piscupescu, băiatul surioarei dumneaei, al lu’ madam Dăscălescu: Mitică Dăscălescu.
Nimic nu refuzăm – madam Piscupescu lu’ madam Dăscălescu, madam Sachelărescu lu’ madam Piscupescu, madam Iconomescu lu’ madam Sachelărescu, madam Diaconescu lu’ madam Iconomescu, madam Preotescu lu’ madam Diaconescu, d-ra Popescu lu’ madam Preotescu, eu d-rii Popescu, şi mie amicul Costică Ionescu… Alerg la Costică Ionescu.
– Dragă Costică, să nu mă laşi… Viu la tine sigur că n-ai să mă refuzi, ştiu cât pot conta pe amiciţia ta şi nu-mi permit a mă-ndoi un moment…
– Lasă, omule, fleacurile…
– Să-i dai nota 7, cum mi-ai promis…
– Cui, frate?
– Lui Mitică Dăscălescu.
– Mitică Dăscălescu!… Nu ţiu minte să am vreun şcolar cu aşa nume.
– Nu se poate!
– Să vedem…
Şi se uită în cataloage.
– Nu; n-am nici unul Mitică Dăscălescu, în cursul inferior; ai făcut confuzie; trebuie să fie în cursul superior.
Alerg… de astă data drept la madam Piscupescu.
– Madam Piscupescu, de ce clasă dă examen nepoţelul matale?
– De clasa VI.
– A! zic eu… Bine.
Şi dau fuga-napoi la Ionescu; zic:
– E în clasa VI Mitică Dăscălescu al meu.
– Atunci nu e la mine, e la Georgescu; îl cunoşti pe Georgescu?
– Nu. Tu nu-l cunosti? ţi-e coleg.
– Ba da, ţine foarte mult la mine, nu e-n stare să-mi refuze nimic.
– Atunci – zic eu – mă rog ţie, nu mă lăsa!… ştiu că pot conta pe amiciţia ta şi nu-mi permit…
– Iar?… eşti cu birja… hai de mă du degrabă la Georgescu.
– Haide.
Ajungem… Aştept în birje pe Ionescu. Peste câteva momente iacătă-l.
– Ai avut mare noroc c-am venit tocmai la pont; dacă mai întârziam un sfert de ceas, până la două, mergea cu cataloagele la şcoală şi trecea notele în matriculă: protejatul tău avea un 3.
– Şi acum?
– Are 7.
Uite-te – am gândit eu – ce va să zică o întârziere de câteva minute; cum poate nenoroci pe un tânăr! Rămânea Mitică Dăscălescu iar repetent, cu toate că ţine la el atâta mamită-sa Dăscăleasca, la care ţine Piscupeasca, la care ţine Sachelăreasca, la care ţine Iconomeasca, la care ţine Diaconeasca, la care ţine Preoteasca, la care ţine mult graţioasa Popeasca, la care ţiu foarte mult eu, la care..
Citește și:   Vizită ..., de I.L. Caragiale

Articole interesante

44 comentarii

 1. baaa!!!!!!!eo am cautat rezumat nu povestea!!!!!!!!!!!!!
 2. bovinele care au cautat referatul sunt niste prosti(proaste)care nu respecta literatura si cauta numai lucuri usoare 🙂
 3. boi u ceai eu zic referat tu zici povestea 😛 ce ai ejti dus
 4. e buna si povestirea………decat deloc………….ms ca te’ai chinuit……..sa scrii
  pe net nu e nici o povestire nik :((:((:((
 5. astia care cauta rezumat sunt niste fraieri si fraiere ptr ca le este lene sa gandeasca. mie mia fost de folos siteul asta
 6. povestea se găseşte pe net în altă parte nu era nevoie să te chinui să o scri dar totuşi îmi explică şi mie cineva titlul
 7. normal trebuie să gândim când ne facem temele nu să le luăm gata făcute de pe net căci la un test s-au examen de unde le luăm?
 8. Mă poate ajuta cineva să răspund la nişte întrebări?că atâta m-am gândit dar nu înţeleg nimic.

  *Identificaţi din text pasajele care ilustrează permanenţa „agitaţie”a personajelor.În ce anume constă aceasta?

  *Evidenţiaţi rolul pe care îl au numele personajelor(sau modul în care sunt ele numite în text)în caracterizarea acestora.

  *Explicaţi titlul schiţei.

  VĂ MULŢUMESC FRUMOS!!!

 9. eu aveam nevoie sa citesk povestea si ma bucur fff mult k am gasito si nu mi se pare corect sa furam rezumate,noi elevii de pe net recunosk k si yo am cauca odata un rezumat la praslea cel voinic si merele de aur dar nu lam copiat s\ci lam modificat mam folosit de esentialul rezumatului si mai sunt si alte siteuri si scrieti pe google „lantul slabiciunilor rezumat” si mai incercati si pe alte siteuri papa va poop:*
 10. sincer?
  mise pare super thare povestea si k sa ii faci rezumat este foarte usor
  app…am un sfat pt astia kre cauta rezumate fara sa citeask povestea….nu o sa stiti niciodata ce e aia literatura dak nu cititi
 11. eu am nevoie de rezumat si de ceva info …..nu de opera….ka o am si in manual!!!!!!
 12. deci sh` eu am nevoie de rezumat dar ma bucur extrem de mult ca macar am gasit povestirea.
  cartea nu am de unde sa o iau sh` cautam unn rezumat pe net :d dar ma bucur ca am gasit ceva 😉

  [.anonymous.]

 13. baaa!!!!!!!eo am cautat rezumat nu povestea!!!!!!!!!!!!
 14. si eu am cautat rezumatul ca poveszea o am intr-o carte.
 15. yo cautam rezumat…nu povestea!!! povestea o am si intr-o carte stiti de unde pot gasi un rezzumat??
 16. Bai da’ nici voi nu sunteti mari intelectuali de ii faceti pe ceilalti prosti [ proaste] . in capu’ vostru ala sec v-ati gandit macar ca poate aceste persoane nu mai au timp sa citeasca povestea , poate trebuie sa ajunga in alta parte . voi va dati cu parerea ca ala-i prost , ca ala-i proasta ! nu-i adevarat ! cine sunteti voi sa jigniti persoanele ?!Vedeti-va de treaba voastra , ca ma cam enerveaza persoanele care se cred ele mai destepte ca ei citesc povestea intreaga =)).
  Atat am avut de zis .
  TAKE CARE ~”~
 17. multi sunt sunt aia ba cauta rezumat fiindca nare cartea sau altcv nu va dati mari id meu este Cryys_Ene
 18. hello ..eu am cauta rezumatul
  nu poveste
  vai
  vai
 19. cautam rezumatul si sa stiti ca mi lene sa citesc asa ca shhhhhhhhhhh
 20. ba ce naiba eu am cerut rezumat si astia mi-au dat povestire.Da,asta e. Sunt oameni…..
 21. ma ms ca teai chinuit sa postezi…da nu inteleg u ai scris nota la latina iar colegamiu mia zis de nota la fraceza(??nu mai pricep;sunt confuza)(??)
 22. eu am cautat rezumatul dar e faina si povestea cititio si voi!eu am citito si e faina :):):):):)
 23. am cautat rezumat nu povestire pacat ca te-ai chinuit atata
 24. super tare……..ce faina ii faza aia de la madam pricupescu care tine foarte mult la madam……. super tare!!!!!!!
 25. poi asta este povestea yo vreau referat cne ma ajuta plz
 26. baa asta este rezumat..!! eu nu vreau poveste
 27. ziceti mersi ca va scris poveste asa ca puteti face singuri rezumatul scotand ideile principale
 28. baaaaaa eu caut rezumatu niki de cum povestea ca aia ma duk la bibliotece si o iau
 29. Mia placut am avut de facut rezumatul nu cautam rezumat cautam poveste thx best site

 30. Nice ma ajutat foarte mult trebuia sa fac rezumat dar nu am cautat ca sal copiez am cautat doar povestea very nice nice job

Lasa un comentariu