Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Vizită …, de I.L. Caragiale

Vizită …, de I.L. Caragiale
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

M-am dus la sf. Ion să fac o vizită doamnei Maria Popescu, o veche prietină, ca s-o felicit pentru onomastica unicului său fiu, Ionel Popescu, un copilaş foarte drăguţ de vreo opt anişori. N-am voit să merg cu mâna goală şi i-am dus băieţelului o minge foarte mare de cauciuc şi foarte elastică. Atenţiunea mea a făcut mare plăcere amicei mele şi mai ales copilului, pe care l-am găsit îmbrăcat ca maior de roşiori în uniformă de mare ţinută. După formalităţile de rigoare, am început să convorbim despre vreme, despre sorţii agriculturii – d. Popescu tatăl este mare agricultor – despre criză ş.cl (și celelalte).  Am observat doamnei Popescu că în anul acesta nu se prea vede la plimbare, la teatru, la petreceri… Doamna mi-a răspuns că de la o vreme i se urăşte chiar unei femei cu petrecerile, mai ales când are copii.

-Să-ţi spun drept, cât era Ionel mititel, mai mergea; acu, de când s-a făcut băiat mare, trebuie să mă ocup eu de el; trebuie să-i fac educaţia. Şi nu ştiţi dv. bărbaţii cât timp îi ia unei femei educaţia unui copil, mai ales când mama nu vrea să-l lase fără educaţie!
-Pe când doamna Popescu-mi expune părerile ei sănătoase în privinţa educaţiei copiilor, auzim dintr-o odaie de alături o voce răguşită de femeie bătrână:
-Uite, coniţă, Ionel nu s-astâmpără!
-Ionel! strigă madam Popescu; Ionel! vin’ la mama!

Apoi, cătră mine încet:
-Nu ştii ce ştrengar se face… şi deştept… Dar vocea de dincolo adaogă:
-Coniţă ! uite Ionel! vrea să-mi răstoarne maşina !… Astâmpără-te, că te arzi!

-Ionel! strigă iar madam Popescu; Ionel ! vin’ la mama!
-Sări, coniţă! varsă spirtul! s-aprinde!
-Ionel! strigă iar mama, şi se scoală repede să meargă după el. Dar pe când vrea să iasă pe uşe, apare micul maior de roşiori cu sabia scoasă şi-i opreşte trecerea, luând o poză foarte marţială. Mama ia pe maiorul în braţe şi-l sărută…
-Nu ţi-am spus să nu te mai apropii de maşină când face cafea, că daca te-aprinzi, moare mama? Vrei să moară mama?
-Dar – întrerup eu – pentru cine aţi poruncit cafea, madam. Popescu?
-Pentru dumneata.
-Da de ce vă mai supăraţi?
-Da ce supărare!

Madam Popescu mai sărută o dată dulce pe maioraşul, îl scuipă, să nu-l deoache, şi-l lasă jos. El a pus sabia în teacă, salută milităreşte şi merge într-un colţ al salonului unde, pe două mese, pe canapea, pe foteluri şi pe jos, stau grămădite fel de fel de jucării. Dintre toate, maiorul alege o trâmbiţă şi o tobă. Atârnă toba de gât, suie pe un superb cal vânăt rotat, pune trâmbiţa la gură şi, legănându-se călare, începe să bată toba cu o mână şi să sufle-n trâmbiţă. Madam Popescu îmi spune ceva; eu n-aud nimica. Îi răspund totuşi că nu cred să mai ţie mult gerul aşa de aspru; ea n-aude nimica.
-Ionel! Ionel!! Ionel!!! Du-te dincolo, mamă; spargi urechile dumnealui! Nu e frumos, când sunt musafiri!
Iar eu, profitând de un moment când trâmbiţa şi toba tac, adaog:
-Şi pe urmă, d-ta eşti roşior, în cavalerie.
-Maior! strigă mândrul militar.
-Tocmai! zic eu. La cavalerie nu e tobă; şi maiorul nu cântă cu trâmbiţa; cu trâmbiţa cântă numai gradele inferioare; maiorul comandă şi merge-n fruntea soldaţilor cu sabia scoasă.
Explicaţia mea prinde bine. Maiorul descalică, scoate de după gît toba, pe care o trânteşte cât colo; asemenea şi trâmbiţa. Apoi începe să comande:
-Înainte! marş!
Şi cu sabia scoasă, începe să atace straşnic tot ce-ntâlneşte-n cale. În momentul acesta, jupâneasa cea răguşită intră cu tava aducând dulceaţă şi cafele. Cum o vede, maiorul se opreşte o clipă, ca şi cum ar vrea să se reculeagă fiind surprins de inamic. Clipa însă de reculegere trece ca o clipă, şi maiorul, dând un răcnet suprem de asalt, se repede asupra inamicului. Inamicul dă un ţipăt de desperare.
-Ţine-l, coniţă, că mă dă jos cu tava!
Madam Popescu se repede să taie drumul maiorului, care, în furia atacului, nu mai vede nimic înaintea lui. Jupâneasa este salvată; dar madam Popescu, deoarece a avut imprudenţa să iasă din neutralitate şi să intervie în război, primeşte în obraz, dedesubtul ochiului drept, o puternică lovitură de spadă.
-Vezi? vezi, dacă faci nebunii? era să-mi scoţi ochiul… Ţi-ar fi plăcut să mă omori? Sărută-mă, să-mi treacă şi să te iert!
Maiorul sare de gâtul mamei şi o sărută… Mamei îi trece; iar eu, după ce am luat dulceaţa, mă pregătesc să sorb din cafea…
-Nu vă supără fumul de tutun? întreb eu pe madam Popescu.
-Vai de mine! la noi se fumează… Bărbatu-meu fumează… şi… dumnealui… mi se pare că-i cam place.
Şi zicând „dumnealui”, mama mi-arată râzând pe domnul maior.
-A! zic eu, şi dumnealui?
-Da, da, dumnealui! să-l vezi ce caraghios e cu ţigara-n gură, să te prăpădeşti de râs… ca un om mare…
-A! asta nu e bine, domnule maior, zic eu; tutunul este o otravă…
-Da tu de ce tragi? mă-ntrerupe maiorul lucrând cu lingura în cheseaua de dulceaţă…
-Ajunge, Ionel! destulă dulceaţă, mamă! iar te-apucă stomacul…
Maiorul ascultă, după ce mai ia încă vreo trei-patru linguriţe; apoi iese cu cheseaua în vestibul.
Unde te duci? întreabă mama.
-Viu acu! răspunde Ionel
După un moment, se-ntoarce cu cheseaua goală; o pune pe o masă, se apropie de mine, îmi ia de pe mescioară tabacherea cu ţigarete regale, scoate una, o pune în gură şi mă salută milităreşte, ca orice soldat care cere unui ţivil să-i împrumute foc. Eu nu ştiu ce trebuie să fac. Mama, râzând, îmi face cu ochiul şi mă-ndeamnă să servesc pe domnul maior. Întind ţigareta mea, militarul o aprinde pe a lui şi, fumând, ca orice militar, se plimbă foarte grav de colo până colo. Eu nu-l pot admira îndestul, pe când mama îl scuipă, să nu-l deoache, şi îmi zice:
-Scuipă-l, să nu mi-l deochi!
Maiorul şi-a fumat ţigareta până la carton. Apoi se repede la mingea pe care i-am adus-o eu şi-ncepe s-o trântească. Mingea sare până la policandrul din tavanul salonului, unde turbură grozav liniştea ciucurilor de cristal.
-Ionel! astâmpără-te, mamă! Ai să spargi ceva… Vrei să mă superi? vrei să moară mama?
Dar maiorul s-a-ndârjit asupra ghiulelei săltătoare, care i-a scăpat din mână: o trânteşte cu mult necaz de parchet. Eu aduc spre gură ceaşca, dar, vorba francezului, entre la coupe et les lèvres… 4 mingea îmi zboară din mână ceaşca, opărindu-mă cu cafeaua, care se varsă pe pantalonii mei de vizită, coloarea oului de raţă.
-Ai văzut ce-ai făcut?… Nu ţi-am spus să te-astâmperi… Vezi? ai supărat pe domnul!… aldată n-o să-ţi mai aducă nici o jucărie! Apoi, întorcându-se către mine, cu multă bunătate:
-Nu e nimic! iese… Cafeaua nu pătează! iese cu niţică apă caldă!… Dar n-apucă să termine, şi deodată o văd schimbându-se la faţă ca de o adâncă groază. Apoi dă un ţipăt şi, ridicându-se de pe scaun:
-Ionel! mamă! ce ai?
Mă-ntorc şi văz pe maiorul, alb ca varul, cu ochii pierduţi şi cu drăgălaşa lui figură strâmbată. Mama se repede spre el, dar până să facă un pas, maiorul cade lat.
-Vai de mine! ţipă mama. E rău copilului!… Ajutor! moare copilul!
Ridic pe maiorul, îi deschei repede mondirul la gât şi la piept.
-Nu-i nimica! zic eu. Apă rece!
Îl stropesc bine, pe când mama pierdută îşi smulge părul.

Citește și:   Bacalaureat, de I.L.Caragiale

-Vezi, domnule maior? îl întreb eu după ce-şi mai vine în fire; vezi? Nu ţi-am spus eu că tutunul nu e lucru bun? Aldată să nu mai fumezi!

Am lăsat pe madam Popescu liniştită cu scumpul ei maior afară din orice stare alarmantă, şi am ieşit. Mi-am pus şoşonii şi paltonul şi am plecat. Când am ajuns acasă, am înţeles de ce maiorul ieşise un moment cu cheseaua în vestibul — ca să-mi toarne dulceaţă în şoşoni.

Articole interesante

102 comentarii

 1. aceasta poveste este excelenta deoarece i.l.caragiale crie despre familia popescu care este o poveste minunata exceptionala este un povestitor darg mie
 2. acest site imi este foarte drag imi plac toate povestile lui caragiale mai ales „bubico”
  pacat ca nu totii citesc povestile lui sa se bucure de ele
 3. imi place povestea e super
 4. de unde dowload-dez si eu povestestea vizita?
 5. Da. Intradevar , este o poveste minunata eu sunt clasa a-IV-a si mi se pare o poveste extraordinara . I.L.Caragiale a fost mereu scriitorul meu preferat !
 6. aceasta poveste este frumoasa am facut si eu vizia dar am trecut ee ea ca eu sunt clasa 5b si am trecut sunt la Mihai Sadoveanu
 7. este o poveste haioasa si sa stiti ca eu stu sa scriu in romuna si sa citesc am fost in bucuresti si am stat un an si stiu foarte bine sa vorbesc si sa scriu
 8. povestea e foarte frumoasa mai ales nazbatiile pe care le facea copilul
 9. o poveste frumoasa despre un copil rasfatat si… o mama care crede ca ce face copilul este bn 😀
 10. o poveste frumoasa despre un copil rasfatat si… o mama care crede ca ce face copilul este bn 😀
 11. mie imi plac foarte mult povestirile acestui mare dramaturg
  iar din aceasta poveste mi-a placut ultima parte
 12. daca ar fi la cinema nu m-as desparti de film
 13. POVESTEA ACEASTA E SUPER! E AMUZANTA SI FRUMOASA! 🙂 🙂 🙂 MIE IMI TREBUIE PENTRU FISE DE LECTURA PT. CLS, 3 E
  !
 14. mie imi trebuie povestirea
 15. nu imi prea plac povestile dar sunt unele super si asta face parte din ela I.L.Varagiale are multe povesti minunate…..:)
 16. nu putea sa fie mai scurta?
  de ce e asa de lunga?
 17. imi place mult de Ionel……………….Si povestea e super¬!
 18. eu mi-am fakut toate lecturile de vacantza d p acest site,este grozav si cat despre povestirea vizita… este ok,mi-a tb la scoala
 19. Da e minunata.Mia placut mult.Felicitarile mele!Bravo!
 20. una dintre povestile mele preferate de I.L.Caragiale :Vizita,D-l Goe si Bubico :))
 21. mmmmmmmmmmmmm……………..dragut………..defapt….blea!!!!!!:P
 22. da este adevarat este o povestire foooooooaaaaaaaaaarrrrrrrrttttttttteeeeeee frumoasa
 23. super poveste as vrea sa am si eu asa o intimplare
 24. Parerea mea despre aceasta poveste ,este o parere foarte buna.Unele cuvinte se mai repet si nu ese bine!Dar stiu ca I.L.Caragial a fost si inca mai este un om cu multa imaginatie frumoasa!!!
 25. aceasta poveste este super …..eu am vazut si filmul iar partea mea favorita este atunci cand IONEL fumeaza…….este adorabil…povestea a fost scrisa cu cea mai mare intamplare …ea este o comedie cum s-ar spune
 26. e super tare povestea astaaaaaaaaaaaaaa. defapt dragutza
 27. aceasta poveste este foarte interesanta si e minunata.Puteti sa ma credeti ca eu invat in liceu I.L.Caragiale si e un liceu minunat ca si povestea asta.
 28. e misto poetul ista!!!!!!!!!!! nam mai vazut povestea,,,,, super….. dar nu inteleg de ce nu zice in text ca I. L. Caragiale are o palarie!!
 29. hei nustiu dar am cazut de pe scaun de ris e super cool povestea
 30. asta o avem si noi de citit e foarte amuzanta cititio s vedezi e super
 31. e chiar in carea de clasa a 5 povestea aceasta .e foarte interesanta va sfatui so cititi
 32. MIE NUMI PLACE DE NIMENI. NICI DE MAMA NICI DE IONEL. ATI INTELES
 33. Aceast poveste este excelenta deoarece i.l.caragiale scrie despre familia popescu care este o poveste minunata exceptionala este un povestitor darg mie
 34. mi-a placut la nebunie aceasta schita
 35. mi-a placut foarte mult pentru ca este o poveste amuzanta si care ne da o invatatura
 36. E dragutza , cum I.L. Caragiale intr-un fel le atrage atentia iamenilor , prin faptul ca sunt multi Ionei in lumea asta……
 37. E misto ca sunt pe cls a v -a si-mi trb stiti de und u dow pls
 38. mie mia placut povestea pt ca i-a pus ionel domnului venit dulceata in pantofi
 39. mie mia placut povestea pt ca i-a pus ionel domnului venit dulceata in pantofi
 40. da foarte frumoasa adica naratoriul ii spune lui ionel copil dragut dar el nusi dadea seama ca Ionel era cu copil nepoliticos mama lui il tot alinta in loc sa-l certe.
  Va multumesc
 41. da foarte frumoasa adica naratoriul ii spune lui ionel copil dragut dar el nusi dadea seama ca Ionel era cu copil nepoliticos mama lui il tot alinta in loc sa-l certe.
  Va multumesc
 42. Eu spun ca e mult de scris dar sunt foarte multe informatii antrunfel e foarte tare:X:X:X
 43. Imi place povestea dar imi place mult de ionel:))
 44. aceasta poveste m-a ajutat sa-mi fac fisa de lectura pentru maine
 45. mda …. povestea o stiam deja dar nu mi-a lacut faptul ca am gasit prescurtari de exempl: s.cl nu era asa de greu sa scri si celelalte fara prescurtare! de asemenea m-am si bucurat ca nu am mai gasit asa multe arhaisme!
 46. Spuneti.mi si mie ce replici are Ionel ca eu nu imi dau seama

 47. Ionel are replicile:
  -Maior!
  -Inainte!mars!
  -Da tu de ce tragi?
  -Viu acu!

 48. cea mai tare poveste de ion luca caragiale cel copilas chiar este destul de carachios

 49. Mi.a fost de ajutor acest text de serbarea de crăciun am avut rolul servotoarei m.am descurcat de minune ….va multumesc

 50. Cea mai tare poveste de ion luca caragiale dar nici D-l Goe nu e atat de rea!

 51. mia placut foarte mult povestea dar comportamentul lui Ionel nu mia placur deloc

 52. NU MI A PLACUT DEOARECE ERA FOARTE LUNGA SI CINE E DE ACORD CU MINE SA DEA LIKE

 53. m-a gasiti si pe roblox cu numele holo9blox

Lasa un comentariu