Puisorii, de Emil Garleanu

47

Sub lumina trandafirie a unui blând apus de soare, pământul pare adâncit într-o odihnă neclintită: frunzele aţipesc, pregătindu-se pentru tihnitul somn al nopţii; în depărtări, miriştile scânteiază singuratice, ca nişte ţesături de fir; iazul îşi aşterne faţa umedă, sorbind, până în adânc, din lumina asfinţitului. Din jos, din văi, răsună talanca; iar pe deal, în vii, doineşte fluierul.

În aer, un popor întreg de rândunele se pregăteşte de plecare; s-au adunat rând pe rând de prin părţile acestea şi, de bucurie, în zbor nebun, străbat văzduhul ca nişte săgeţi. Atrase de întinsul sclipitor al iazului, ele se lasă deasupra lui, ca o perdea, apoi, răzleţindu-se în ciripiri ascuţite, se avântă cu toatele înspre păduricea de sălcii; ascunzându-se, rătăcesc prin frunzişul răcoros, apoi o iau de-a lungul miriştilor şi iar se întorc în bătaia lină a aripilor. De după deal vine în zbor rotat un uliu. Pasărea de pradă pare că nu ia în seamă mulţimea paserilor călătoare. Ele îl zăresc; un strigăt de îmbărbătare, şi stolul întreg năvăleşte la luptă. Uliul ocoleşte iscusit prin aer, şi piere cu repeziciunea fulgerului dincolo de deal. A scăpat! Rândunelele, vesele de această fugă, plutesc sus, crezând că l-or mai vedea; zarea rămîne însă limpede, şi dânsele se întorc obosite de se înşiră pe vârful şurelor de paie…

Pe prispa casei, copilaşul numai în cămăşuţă, cu capul gol, urmăreşte de mult jocul stolului de paseri, printre care se află şi cei trei pui ai lui, din cuibul de humă de sub streaşină.Îi căpătase dar de la mămuca lui.
De câte ori era neastâmpărat, mămuca îi zicea: „Fii cuminte, dacă vrei să-ţi dau puii când or creşte mari!”

Şi el a fost cuminte, puii au crescut mari, dar în urmă au zburat! El îi văzuse cum au ieşit zilele trecute de s-au jucat prin aer, dar parcă niciodată nu zburaseră mai mult ca astăzi.
Şi-şi cunoaşte el destul de bine puii: sunt cei de la mijlocul şurii din dreapta, trei, unul lângă altul, sau cei de lângă aceştia, dacă n-or fi chiar cei de la capăt. Toţi parcă seamănă unii cu alţii, şi-s aşa de sus, aşa de sus!…

Păsărelele s-au odihnit puţin, apoi şi-au şoptit nu ştiu ce, au scos un strigăt vesel şi s-au ridicat deodată cu toatele. Câteva din ele s-au despărţit o clipă din stol, au atins uşor streaşină casei, apoi s-au pierdut iarăşi în mulţimea celorlalte. Puişorii copilaşului îşi luau rămas bun de la el şi de la cuibul lor de humă.

Stolul mai ocoli de vreo două ori iazul, apoi se înălţă şi porni încet să lunece spre asfinţit.
Copilaşul privi lung stolul care se pierdea, ca o fluturare, în adânc, apoi duse mânuşiţele la ochi şi începu să plângă.
Maică-sa aruncă furca şi veni în fugă de-l luă în braţe; în cuvinte dezmierdătoare îl întrebă ce are.
Copilul nici nu poate vorbi de atâta năvală de lacrămi. Întinde mâna spre cer, îi arată stolul care lunecă în zbor necurmat, şi de-abia îi poate şopti:

— Puişorii ….
Mama îl strînge la sân şi îl săruta cu drag:
— Nu plânge, puiul mamei, au să se-ntoarcă înapoi… la primăvară …
Copilaşul se linişteşte; punând mânuşiţa deasupra ochilor, ca mămucă-sa, privesc împreună stolul pe zarea depărtată a cerului.

Şi lumina slabă a duiosului asfinţit de toamnă le îneacă ochii înrouraţi acum la amândoi.47 de comentarii

 1. Foarte frumos!
  Am si eu o problema.Il rog frumo pe admin sa-mi spuna ,daca sunt pe clasa a5-a poti sa citesc romanul adolescentului miop de mircea eliade?
  Sau oricine altcineva care stie cartea sa-mi spuna.
  MULTUMESC!
   (28)
   (23)
  • E o poveste frumoasa,cu o descriere a fenomenunului toamnei(unul dintre ele) cu esenta iubirii mamei sale si putina tristete dar finalul fericit la apusul de soare

    (29)
    (11)
 2. Cartea se adreseaza adolescentilor, tu esti, sa zicem la inceputul adolescentei. Depinde si de cat de mult ai citit pana acum. In principiu poti sa citesti ce carte vrei, depinde ce intelegi din cartea citita.
   (18)
   (19)
  • BUNA! EU SUNT ANDREI SI POVESTEA E FOARTE FRUMOASA ESTE SCURTA ,E FRUMOASA SI E DRAGUTA SA O CITITI. PA-PA!

    (11)
    (7)
 3. foarte frumos dar trist mia placut foarte mult povestea am citito de 10 ori si am inceput sa lacrimez felicitari lui emil garleanu acum iar o citesc si am so mai citesc
   (9)
   (8)
 4. povestea puisorii de emil garleanu este superba de frumoasa ce este.cine se uita peste comentariul meu sa l citeasca si sa citeasca si povestea de emil garleanu.sper sa va placa
   (12)
   (9)
 5. frumoasa superba pe
  ei,aceasta poveste ni mi-a placut foarte mult!nu am inteles nimic!am 26 de ani si cred ca povestea assta e foarte mare si urata!
   (5)
   (12)
 6. Sa fiu sincer aceasta e cea mai frumoasa poveste de emil garlean.E trista,interesanta si plina de basm.Va multumesc pentru ca ati pus aceasta povestire pe site.Va multumesc.Mia placut foarte mult mult mult mult!hy ALL!BFT!
   (31)
   (11)
 7. povestirea de emil garleanu este fooooooarteee frumoasaaaa.Eu sunt in clasa a5a si nu am vazut povestiri mai frumoase.Eu ma numesc mihai
   (22)
   (10)
 8. Povestea puisori de emil garleanu este foarte frumoasa dar cam trista.Eu ma numesc Mihai si sunt in clasa a5a.B si am nevoie de povestiri de emil garleanu.Emil Garleanu este cel mai bun povestitor.
   (6)
   (8)
 9. Porcariile astuia mi-a ruinat copilaria. Daca nu murea mama vreunui animal pe undeva si el nu descria cu lux de amanunte suferinta tuturor, nu se simtea bine. Nu mai lasati copiii sa citeasca ineptiile astea, oameni buni! Dati-le mai bine o cutie de detergent sa citeasca pe ea, e mai educativa decat prostia asta!

   (4)
   (13)
 10. CEA MAI FRUMOASA POVESTE DE PANA ACUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IMI PLACE!

   (8)
   (2)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?