Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Gandacelul, de Emil Garleanu

Gandacelul, de Emil Garleanu
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cum venise pe lume, nici el nu-şi dădea seama. S-a trezit ca dintr-un somn Şi parcă era de când pământul. Nu simţise nici durere, nici bucurie. Şi mult îşi muncise gândul: cum răsărise, şi-al cui era?
Mic cât un fir de linte, mişca picioruşele fragede şi ocolea, pe de margini, frunzişoara care-l adăpostise. Într-o zi încercă o pornire lăuntrică: ieşi de sub umbra răcoroasă şi dădu buzna afară, în ploaia de lumină. Atunci rămase pe loc, orbit de atâta strălucire. Încetul cu încetul îi veni inima la loc, şi îndrăzni: deschise ochişorii mai mult, mai tare, mai mari, îi deschise în sfârşit bine-bine şi privi in sus. Se făcuse parcă mai mititel decât fusese.
Cu câtă strălucire, ce adânc şi albastru se dezvelea cerul! Şi ce minune! Cu ochişorii lui mărunţi, cât nişte fire de colb, îl cuprindea întreg. Şi ce întunecime, câtă umezeală sub frunzişoara lui! Ce căutase dansul acolo? Iar din mijlocul tăriei albastre, un bulgăre de aur aprins arunca văpăi.
Tresări. Era el altul? Picioruşele nu mai erau ale lui de scânteiau aşa? Şi mai era îmbrăcat în aur! Căci şi trupuşorul lui, pe care şi-l vedea pentru întâia oară, scânteia. Nu cumva era o fărâmiţă căzută de acolo, de sus, o fărâmiţă de lumină închegată, rătăcită pe pământ? Şi, ca o adeverire, pe ţărâna neagră trupul arunca o lumină dulce. Ce se mai întreba! Fără îndoială, de acolo căzuse, acolo trebuia să se întoarcă. Dar ce depărtare! Şi cum să ajungă? Privi în sus; şi atunci, deasupra căpuşorului, zări lujerul unui crin ce se ridica aşa de înalt, că parcă floarea din vârf îşi deschidea paharul chiar dedesubtul bulgărului de aur, să-i culeagă razele.
În mintea lui îşi înjghebă planul. Să se suie pe luger în sus, să meargă, să meargă şi să meargă, până în vârf; şi de acolo, la bulgărul de aur, din care credea că se desfăcuse: o săritură – sau o vedea el ce-o face.
Atunci se mişcă din nou şi, după ce trecu peste un grăunte de piatră cât un munte şi scoborî dincolo, se trezi la rădăcina crinului. Se odihni o clipă, apoi la drum, băiete! Mai întâi se rostogoli de pe tulpina lucie de câteva ori în ţărână. Văzând asta, se ridică pe picioruşele dinapoi şi, fără să ştie pentru ce, cu cele dinainte îşi făcu, moşnegeşte, cruce. Pe urmă încercă din nou, şi văzu că poate. Luciu i se păruse lujerul crinului, şi când colo avea atâtea adâncituri, atâtea ridicaturi: văi, dealuri. Dar ce mireasmă se revărsa de sus!…
Şi-a mers voinicul, a mers. Mult să fi mers. Se uită în jos şi-l prinse ameţeala. Privi în sus şi se cutremură. Ce – nu făcuse nici un sfert din sfertul drumului! Puterile îi cam slăbiseră, dar nu se lăsa. Încă vreo câţiva paşi, şi ici, deasupra, parcă se întruchipa o frunzişoară lătăreaţă, ca o prispă. Acolo o să se odihnească. Şi iar purcese la drum; şi umblă, şi umblă, băiete; şi de-abia ajunse. Iar când a poposit, ud de sudoare, că părea o picătură de rouă, bulgărele de aur scăpătase de amiază. Şi voinicul privi iar în sus. Privea în sus şi nu-şi credea ochilor: zile, săptămâni, luni avea de umblat. Şi cât era de hotărât şi de vânjos drumeţul, nu-şi putu opri un oftat:
– Uf! Că mult mai am de suit, Doamne!

Articole interesante

193 comentarii

 1. este foaret frumoasa da cam lunga nu credeti
 2. multumesc moolt!trebuia sa il duc la scoala!:* :*
 3. e frumos dar nu credeti ca e prea mult adica este chiar urat sa spui o poveste despre un gandac mia nu imi place gandacii nici nu vreau sa ma ating de ei ati inteles poate ca e frumos penru altcineva sa citeasca dar e lunga cat calul boului si o sa vedeti cand o sa am sau cand o sa aveti 69 de ani o sa spuneti ce urata este povestea cu gandacul sau gandacelul de emil garleanu
 4. este foarte frumoasa dar cam lunga nu credeti
 5. aceste povesti sunt foaaarte frumoase pentru ca fiecare poveste are o intamplare hazlie sau trista.
 6. bai va e lene sa cititi nu vedeti ca fata de alte povesti e scurta ce aveti va doare capul?????:))
 7. am citito cu atentie si mia placut ca imi trebuia la scoala mersi
 8. Eu stiu de povestea asta ,,Gandacelul,, pentru ca doar ce am facut-o care este foarte frumoasa.Cei care sunt sau au fost in clasa a-V-a stie despre ce este vorba ca au mai facut lectia asta la pagina 48 pana la pagina 49 in manualele de limba romana dar numai care locuiesc sau invata in Calafat unde locuiesc si eu.Locuiesc in judetul DJ (dolj) aproape de Craiova resedinta judetului meu.Cei care locuiesc in alte judete sau chiar in acest judet dar in alt oras nu sunt prea sigur ca vor avea tot aceste manuale de limba romana sau alte manuale nu tot de limba romana dar si de Geografie, Istorie, Matematica apropo de matematica am luat 10 in teza la fel si la teza de la limba romana sau de alte materii nu cred ca au tot aceste carti caci atunci cand am mers la Bucuresti la vara mea Aniela mi-am facut prieteni noi care erau tot in clasa a-V-a dar nu aveau carti la fel ca cele de la scoala mea unde am numai note de zece si …. ador soala asta!!!!!!!!!!!!!!!!

  SFARSIT!!!!!
  PA PA SUNT FITEC CODRUT IONUT IN CLASA A-V-A SCOALA NUMARUL 1 GHEORGHE BRAESCU CALAFAT ROMANIA EUROPA PAMANT SISTEMUL SOLAR CALEA LACTEE UNIVERS

  IN FINE
  GOOD BYE LES ENFANTS

 9. superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
 10. sincer nu mi se pare lunga de loc..am citit-o in 5 min
  nu stiu ce vad unii la ea asa lung dar e scurta si foarte frumoasa
 11. mia placut nici mie nu mi s-a parut lunga de loc .este o poveste interesanta chiar daca sunt maghiarasi imi plac mai mult cele maghiari
 12. mah…ce scoala tampita…ne pune sa citim tot felul de povesti SCARBOASE….yak
 13. ma povestea asta nu e nici urata dar nici frumoasa…nu e lunga deloc…e foarte scurta nu va mai langetzy atat cititi voi alte romane si o sa vedetzi…dar eu vreeeeauuu povestirea nu povestea…k povestea faceam si eu rost imediat d ea…k eu nu am vzt povestire cu dialog…
 14. nu este lung deloc! in plus este foarte frumoasa povestea
 15. debia am gasit saitul mam chinui o gramada imi trebuia LA SCOALA
 16. Nu e lunga!E frumoas si nu vad de ce cred unii ca e asa scarboasa.
 17. e ff faina dar e ff lunga si am mult de scris si mie mie greu sa scriu:P
 18. multumesc , trebuie sa scriu fragmentul din care reies partile componente unei plante si sa redau printrun desen cotinutul fragmentului citit e usor , mi se pare putin cam lunga dar frumoasa,multumesc inca o data !!!…..
 19. imi place nu e lunga pentru mine e o nimica toata mss imi trebuia la scoala
 20. imi place. oricum imi trebuia ca tre soa scriu un fragment din care reiese partile componente ale plantei si sa desen continutul lui.
  Ciao!
 21. inca nu am citit-o,dar eu as cam avea nevoie de rezumat nu de pveste.imi puteti spune unde gasesc.multumesc de intelegere!
 22. E ft fainaa..nu e lunga..nu stiu ce vb acolo/:)

  Mie imi place..;)..Amuzant;))..

 23. huuuuu sigur voi primi un 10 mersi mult 😀
 24. Cand am citit aceasta lectura mia luminat inima si mi-am dat seama cate vietuitoare minuscule si fara ajutor sunt.Noi oameni trebuie sa ne gandim mai bine cand vrem sa strivim un mic gandacel.Si voi care ati spus ca e prea lunga,intradevar este lunga,dar si foarte frumoasa si avem ce citi din ea pt ca sunt si alte lecturi care sunt mari si nu scrie imic interesant.
 25. Am citit lectura „Gandacelul” de Emil Garleanu si mi-a placut foarte mult si sper ca va placut si voua cei care ati citito.M-am uitat si eu peste comtarile voastre si cei care ati zis ca e lunaga imi pare rau ca va intreb dar „CE VI SA PARUT ASA MARE?”poate ca nu ati mai citit legturi sau o carte intreaga.Mie mi sa parut o lectura foarte frumoasa si va rog sa o cititi si voi pt ca aveti de ce.=))=))=))=))
 26. ESTE FOARTE FRUMOASA POVESTEA SI NU CRED CA TREBUIE SA II ASCULTATI PE CEI CARE SPUN CA ESTE PREA LUNGA
 27. e foarte frumoasa dar trista la sfarsit ……………
 28. POVESTEA GANDACELUL este foarte frumoasa.
 29. mie mi se pare lunga pt ca trebe sa fac povestire pt tm la scoala dar e frumoasa
 30. este a povestire foarte frumoasa dar mie mi se pare prea scurta
 31. este a povestire foarte frumoasa dar mie mi se pare prea scurta
 32. foarte frumoasa cam lunga dar trebuia dusa la scoala
 33. Super misto imi trebuie la scoala.Tanks!!!!!!!!!!!!!
 34. este minunat acest text pentru
  personificarile sle
 35. mda…frumos..ce sa zic …. dar nu e mai bine sa puneti si rezumatul pe site …loogic ca e ..

  fetelor suntaima 0746354690
  !!sunt disponibil oricand 😉

 36. Este foarte frumoasa si imi place dar trebuie sa puneti si rezumatul.
 37. imi place povestea da ma enerveaza faptul ca nu ii gasesc povestirea
 38. povestea aceasta este cea mai frumoasa poveste din lume si inveti foarte mult!
 39. este super frumoasa poveste doar ca profa nea pus sa o scriem pe tuata iti dai seama
 40. mie mi placut foarte mult poezia
  am citito pentru ca trebuia sa fac un portofoliu
  cu partile componente ale plantei
 41. mie mia placut foarte mult „GANDACELUL” de Emil garleanu:)):)):-:-*
 42. e foarte draguta du voi cum ar trebui sa fie o poveste scurta nuuu lunga asa ca e draguta
 43. este super! odata m-am juca cu unul! sunt draguti,gandacei!!!!!
 44. nu gasesc fragmentul in care sunt poartil unei plante
 45. bai…sincer e super scurta mie imi trebuia continuarea….dak vreti id-ul meu: apostu_sabina
 46. super ms mult mati ajutata am avut de facut tema cam asa:extrageti ideile principale din naratiunea gandacelul de emil garleanu si staructurati etapele naratiuniiiiiiii Multumesk mult huleapaula idu meu
 47. frumusica povestire imi trebuia pt la scoala
 48. Frumos.In care fragment reies partile componente ale plantei?
 49. mi-a placut povestea ..dar era cam scurta si nu prea arata partile componente alei unei plante …..dc…?!
 50. mi-a placut povestea ..dar era cam scurta si nu prea arata partile componente alei unei plante …..dc…?!
 51. am citito ca-mi trebuia epntru scoala,ca altfel n-o mai citeam.Puteti spune ca e urat da totusi,nu cred ca voi ati citito din placere asa-i?Oricum frumoasa si nu-i lunga ma ca imediat o citesti nici o pagina intreaga n-are.
 52. am citit-o in 5 min si este scurta,frumoasa si placuta.y love my friends
 53. destul de fain sa nu o prea inteleg desi lucrez la banca si am IQ de 7,50
 54. e cam lunga e frumoasa si sa va spun ca daca vreti so scriieti va ea mult… timp.
 55. ma e frumoasa…da lipseste geva…resumatu(povestirea)koaeee asta e povestea in sine unde e rezumatu
 56. ba da mai scurta trebuia si nici nu prea inteleg
 57. Foarte scurt pentru clasa a 5a mai ales ca am avuto sa o povestesc in caiet
 58. mi-a placut mooolt povestea asta am avuto de povestit in clsa a-V-a of of ce mi-a placut sa o povestesc
 59. este foarte frumoasa povestea am citito si nu este lunga cititi Ion Creamga amintiri din copilari aia este lunga eu am citito
 60. e foarte frumoasa…..nu este lunga delok ….cui ii place o citeste in 5 min 😀 eu asa am facut:P:P:P:P
 61. e dragutza dar dc spune toata lumea cai lunga daca spune de asta cai lunga dar armite sa citeasca ei 5 pagini pentru dezvoltare vocabularului
 62. este intradevar o povestire deosebita si cu multa gragoste ,este ceva de vis ! di toata inima va rog sa o cititi!
 63. frumoasa dae e un pic ca m lunga e cam trista
 64. multumitiva si de asta ca si ea este misto chiar dak este mai lunga macar o sa va laude mai mul ca ati scris mult !
 65. da rezumat nu aveti ????? mie imi tr. pentru la scl. da mime lene sa fac eu singur
 66. este foarte frumoasa dar foarte scurta . sincer am citito in 5 min. maxim
 67. imi place gandacelul si nu mi se pare atat de lung din contra este foarte scuta poveste
 68. este faina!!!imi place si nici nu-i prea lunga
 69. Aceasta poveste este minunata.din partea mea:10!
 70. e o poveste frumoasa cei carora nu le place sunt analfabeti fiindca au scris gresit
 71. bai frate cititi povestea puiul sa vedem ce ziceti acolo ziceti ca e colosala e scurta si eu pot face povestireaca nu e greu
 72. Este o opera frumoasa dar scurta asa cum imi place mie. Intrun cuvant este o opera reusita.Imi place
 73. aceasta poveste este frumoasa ,dar consider ca este pentru corii de clase mai mici
  are foarte multe epitete
 74. aceasta povestire este chiar mai mare de cat povestea e foarte frumoasa dar foarte lunga
 75. ni-mi place partea cu piciorusele dar in rest e bn
 76. buna…. e destul de frumos textul…cine vrea id de mess al meu ii fatasexylove
 77. Cred ca este o poveste foarte dragutza si nu cred ca este foarte lunga deoarece exista la povesti mai lungi de nu se stie si nu ma-si plange de cateva randuri
 78. superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!1
 79. superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!1
 80. imi place :X:X am luat nota 10 :D:D felicitarire mele
 81. imi place :X:X am luat nota 10 :D:D felicitarire mele
 82. Multumesc ! Trebuia sa o duc la scoala pt.lectrui 😛
 83. Multumesc ! Trebuia sa o duc la scoala pt.lectrui 😛
 84. voi faceti misto de mine ca e cea mai scurta povestire pe care am vazuto si citito DOAMNEce oameni sunt pe limea asta
 85. povestea este foarte frumoasa si nu este lunga de loc
 86. e frumoasa lectura
  nu-i deloc lunga cum spuneti voi
 87. e foarte frumoasa cea mai frumoasa poveste citita vreodata
 88. A fost o poveste frumoasa !! So cititi si voi ca o sa va placa >:)
 89. e frumoasa dar nu ma inteles nimic din ea si maine 23.11.2011 am teza si imi v-a da subiectul asta
 90. Super feliciteri, mie nu mi se pare lunga… fata de altele 😀 Mai bn lunga si toata decat scurta si nimic. :* Bv tor de la voi am citit si poezia „Fricosul” Va multumesc, aveam mare nevoie la sc :))) !
 91. uau! spun ca e interesanta,dar urasc cititul! cine l-a mai inventat si pe asta? dar,recunosc ca mi-a folosit la tema dela romana am luat 10!
 92. mie imi pare ca exagerati toti e foarte ,foarte, scurta si nu inteleg. Si in cls.I citeam povestiri mai lungi va plangeti prea mult,e scurta si punct.
 93. o opera super dragutza si grozava pt. copii. mie imi place mult! emil garleanu are opere foarte frumoase. din lumea celor care nu cuvanta este un volum unic si nimeni nu va putea scrie povesti asa frumoase despre animale si despre nimic alceva.
 94. e frumuasa si foarte foarte scurta e o descriere foarte frumoasa mie imi plac descrierele:D
 95. nu este deloc lunga ! eu am de citit toate cartile La Medeleni si Ciresarii!
 96. Nu e deloc lunga .LOL!! Daca asta e lunga , atunci Morometii ce naiba e??????? E am nevoie de rezumat urgent pt maine si asta m-a ajutat sa il scriu!!
 97. imi spuneti si mie va rog care e fragmentul din care reies partile componente ale plantei
 98. este cea mai frumoasa poveste pe care am citito
 99. Nu e deloc lunga…ba e chiar scurta…cititi si ,,Moartea lui Castor,, si ,,Bietul Tric,, …acelea sunt lungi,nu astea!!! 🙂
 100. Asta e tot? Asta e finalul? Pai… confuz… ma rog, sunt curios care e continuarea…
 101. Invata sa scrii si dupa comenteaza. Nici nu trebuie sa iti placa gandacii pentru a citi un text asa de frumos. Nu mai lipsi la ora de romana.
 102. Serios??? Te mai lauzi mult??? Crezi ca noua ne pasa??? Sunt de acord ,nu e lunga dar nu te mai lauda!!!
 103. nu e referat acesta….] daca eri inteligent iti dadeai seama!!! intra pe http://www.referte.com pentru referate daca vrei!!!
 104. -Ador aceste povestiri,intotdeauna cand am nevoie aici caut.
 105. Chiar dacà am avut -o de citit pentru scoalà este una din povestirile mele preferate.

 106. E forte frumoasa povestea. Nici lunga, dar nici scurta. Intr-un cuvant: Perfecta. 🙂

 107. Este foarte frumoasă,deși e scurtă. O poveste poate să fie scurta dar sa-ti trasmita foarte multe. :-*

 108. Mie imi place mai mult sa ma uit la imagini! :)))

 109. E cea originala???Maine trebuie sa o povestesc si mi s-a parut c-am scurta……..

 110. Mia placut povestea dar nu mia dato intreaga si nici nu mia dat ce mia trebuit

 111. Povestea este foarte frumoasa, cu epitete deosebite, nu inteleg copii ce spun ca aceasta poveste e lunga sau urata sau scarboasa.Eu una sincer mi-a facut placerea citirea acestei povesti!❤

 112. E frumoasa ! Nu e lunga am citit Harry Potter cartea a 5 a deci asta e mica!

 113. Mi- a plăcut foarte mult pentru că totul a fost foarte amuzant.

Lasa un comentariu