Frunza, de Emil Garleanu

151

 S-a desfăcut din mugur, într-o dimineaţă caldă a începutului de primăvară. Cea dintâi rază de soare s-a împletit pe dânsa ca o sârmă de aur, făcând-o să tremure de fericirea unei asemenea atingeri. Ziua întâi i s-a părut scurtă, şi apropierea nopţii o mâhni. Lumina se stinse, răcoarea o făcu să se zgribulească, să se vâre între celelalte şi să aştepte, aţipind, până a doua zi, venirea soarelui.

Cu ce revărsare de strălucire se ridică stăpânitorul lumii până sus, pe cer! Raza se coborî din nou, şi toată ziua, încălzită, frunza se scăldă în albastrul văzduhului.
În scurtă vreme se desfăcu mare, verde, mai frumoasă ca toate, mai sus decât celelalte, tocmai în vârf. De deasupra îi cădea lumina, dedesubt se ridica, până la ea, mireasma crinilor albi, singuratici, cu potirul plin de colbul aurului mirositor.
Un ciripit străin o miră. Şi cea dintâi rândunică, venită de departe, tăia albastrul ca o săgeată, înconjură copacul de câteva ori cu strigăte de bucurie, apoi se aşeză pe streaşina casei, cântând mereu…

Dar într-o dimineaţă raza de soare nu mai veni. Cerul rămase acoperit de nori. Cea dintâi picătură de ploaie o izbi rece, greoaie. Câteva zile a plouat. Nici rândunele nu se mai vedeau. Dar mirosul crinilor, seara, se împrăştia puternic, umed: o ameţea.
După zilele acestea, lipsite de scânteiere, soarele răsări într-o dimineaţă înfocat, vărsând parcă flăcări, încălzind totul în câteva clipe. Raza o fripse. În după-amiaza zilei acesteia, o păsărică cu pene verzi şi galbene, un scatiu, veni, moleşit de căldură, de se furişă sub dânsa, la umbră, la adăpost. Şi frunza se bucură, acoperi cum putu mai bine păsărica; iar aceasta ciripi, întâi înăbuşită, din guşă, apoi mai prelung, mai dulce, cum nu auzise frunza cântec.
Şi în fiecare zi pasărea venea să se ascundă de căldura cotropitoare, în fiecare zi frunza o ferea, şi seara cântecul se împrăştia vesel.

Cât n-ar fi dat acuma frunza pe o picătură de ploaie! Dar norii fugeau goniţi de vânturile din înălţimi; cerul de sticlă, înflăcărat, uscase totul. Crinii nu mai miroseau; când şi când, rozeta, care îşi scutura seminţa coaptă, împrăştia mireasma ei în zorii unora din dimineţi. Prea multă lumină, prea multă căldură.
Nopţile senine, cu crai nou, cerul spuzit de stele o fermecau. Ar fi vrut să fie veşnic noapte…

Pasărea venea mereu, câteodată şi noaptea rămânea acolo, aţipind, cu căpuşorul sub aripă.
Şi trecu mult până ce, odată, vântul de toamnă începu să bată. Zilele erau mai răcoroase, nopţile mai reci; cerul arareori curat. Puternic sufla vântul tomnatic! Apusurile erau ca sângele şi parcă înroşeau şi pământul. Frunza îşi simţi puterile slăbite; cu greu putea să ţie piept vântului, care o clătina în toate părţile; câteva tovarăşe, smulse, fluturară prin aer, apoi fuseseră duse departe.

Pasărea îi venea mai rar, nu mai cânta, şi asta o mâhnea cumplit.
Frunza tânjea, se îngălbenea; celelalte, de pe acelaşi copac, parcă se îngălbeniseră şi mai repede. Începuseră să cadă. Frunza auzea mereu, de acolo, din vârf, foşnetul cobitor al tovarăşelor ce o părăseau, strecurându-se uşor, ca o şoaptă, ca o rugăciune, aşternându-se jos, într-un lăvicer, pe deasupra căruia vântul alerga grăbit.

De dimineaţă până seara, şi noaptea, frunzele cădeau întruna. Unele mai repezi, altele mai domoale, legănându-se în aer ca o aripă de fluture, aninându-se de ramuri ca cerând ajutor; numai într-un târziu, dându-se învinse, cădeau, îngropându-se între celelalte.
Într-o dimineaţă se sperie. În tot copacul rămăsese numai ea! Ramurile goale se loveau unele de altele, tremurând ca de frig. Deasupra, cerul cu nori greoi ca de bumbac; în largul lui, stoluri întregi de păsări plecau în şir; atunci băgă de seamă că şi cuiburile rândunelelor rămăseseră goale.

Un fior o străbătu şi se gândi la pasărea care nu o văzuse de câteva zile. În clipele acestea, când parcă se cutremura la gândul că poate şi dânsa va trebui să se desprindă, să moară, ca şi celelalte, vederea prietenei pe care o adăpostise atâta i-ar fi fost de ajutor.
Şi pasărea parcă auzi chemarea tovarăşei de altădată; veni, dar se opri puţin, pe o altă ramură, ca şi când n-ar fi cunoscut locul obişnuit în care cântase; apoi îşi luă zborul şi, în trecerea grăbită, fără să întoarcă măcar capul, lovi cu vârful aripii frunza care, de-abia mai ţinându-se, căzu la rândul ei.

Şi lăvicerul de jos nu se mai îngroşă, din ce fusese, cu această, cea din urmă, moartă.151 de comentarii

 1. frumos:((... dar... o avem de citit pentru scoala, de altfel n u ma oboseam:D... mda, spuneti ca este urat din partea mea, dar ce vreti, sa mint???
   (14)
   (27)
 2. e frumoasa dar ma pus profa sa o citesc 6 ori pentru ca am luat un 6 la biologie si deaia ma pus sa o citesc si nam citito
   (1)
   (4)
 3. dumitrache andreea pe
  Imi place sa citesc povesti deacea am citit si frunza de Emil Garleanu este foarte scurta chiar daca m-ia dato la teza si am luat 10
   (4)
   (0)
  • Nu stiu cum ai luat nota 10. Poate ai povestit-o frumos. Ai grija cum scrii. Se scrie de aceea, nu deacea. Nu exista m-ia, se scrie mi-a, iar dato se scrie dat-o. Felicitari ca iti place sa citesti!

    (4)
    (1)
 4. e foarte frumoasa si asi citio de mii de ori dar eu am de facut fisa de lectura pentru la scola din "saracutul" , "frunza" ,"fricosul" de emil grleanu plus si din alte povesti e bine ca mie imi place sa citesc
   (4)
   (2)
 5. este superba
  o am de citit pt scoala ca lectura dar nu o s'o uit niciodata shi cred ca daca itzi place cu adevarat nu ti se mai pare lunga
  intotdeauna mi'au placut povestile lui emil garleanu
   (0)
   (2)
 6. hhmmmm e frumoasa da e prea scurta o am de citit credeam ca doamna invatatoare ne da cv calumea de citit. bai frate
   (0)
   (3)
  • Multi nu pot citi cursiv, abia descifreaza un cuvant. Cand citesti pe litere pare foarte lung textul.

    (2)
    (0)
 7. Imi plac povestile de Emil Garleanu care sunt intradevar lungi dar stiti vorba aceea:Ce este lung este si fumos! Sper ca v-a placut povestea la fel de mult ca si mie.
   (0)
   (1)
 8. e lunga rau da ce sa facem toti gresim dar cat de bine poa sati mearga cand dupa ceai grasit a vazut o tara intreaga dim pacate ca m tot ce spun e adevarat gandestete inainte sa scoti cuvinte de SSSSSS...
   (0)
   (1)
 9. este foarte frumoasa si eu citesc pt scoala sa-i pot face fisa de lectura si am citit-o in 10 minute :))) f frumoasa as citi-o de mii de ori
   (0)
   (1)
 10. Stiti eu dau un test din povestirea acestei lecturi ... nu are cineva povestirea acestei lecturi :Frunza de Emil Garleanu?sa raspundeti va rog la aceasta intrabare o sa dau miercuri testul :((
   (7)
   (4)
 11. cum sa fie mai lunga?? daca asta e lunga povestea lui Harap-Alb cum e? eu am citit-o copiilor mei de grupa mare (4-5 ani) si nu li s-a parut nici obositoare,nici lunga. frumoasa poveste,si sensibila!
   (10)
   (2)
 12. este foarte frumoasa si plina de armonie iar cei care o citesc aici alaturi de aceasta poveste isi gasesc linistea.este trista si frunza aceea a suferit de dorul prieteni sale pasarica
   (10)
   (5)
 13. cum sa fie mai lunga?? daca asta e lunga povestea lui Harap-Alb cum e? eu am citit-o copiilor mei de grupa mare (4-5 ani) si nu li s-a parut nici obositoare,nici lunga. frumoasa poveste,si sensibila!
   (4)
   (2)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?