Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Povestea preafrumoasei Dochia, de Dumitru Almas

Povestea preafrumoasei Dochia, de Dumitru Almas
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cică Decebal avea o soră numită Dochia. Era aşa de tînără, de vitează şi de frumoasă încât, atunci când a văzut-o, împăratul Traian a prins mare dragoste pentru dânsa. I-a zis: „Te-am văzut, Dochia, cu cât curaj ţi-ai apărat cetatea de la Sarmizegetusa. Acum, când eu l-am biruit pe fratele tău Decebal şi am cucerit Dacia, iar războiul s-a sfârşit, vreau să vii cu mine la Roma. Vei trăi acolo în bogăţie şi mărire, în palatul meu cel cu pereţi auriţi şi împodobit numai cu lucruri scumpe. „Mulţumesc, împărate” a zis Dochia. Admir vitejia şi bunătatea ta. Dar eu la Roma nu pot merge”. „De ce?” „Pentru că sunt sora lui Decebal. Iar el şi-a curmat singur zileie ca să nu ajungă prizonierul tău. Oricît de frumos ar fi palatul tău, eu acolo tot o biată roabă aş fi. Şi apoi sunt multe fete dace mai frumoase ca mine; dacă vrei, însoţeşte-le cu romani de-ai tăi, să se zămislească un nou popor, care să aibă în firea lui dârzenia şi vitejia noastră şi măreţia voastră. Eu însă de aici nu plec, voiesc să mă îngrop aici, în pămîntul sfânt al Daciei”.

Traian împăratul i-a ascultat povaţa. Dar când a aflat că Dochia a luat o turmă de mioare, s-a făcut păstoriţă şi a urcat în munţi, departe, s-a supărat foc. Fiind el împărat mare şi puternic, a vrut ca măcar sora lui Decebal să-i fie, ca o podoabă în carul de triumf. Şi-a luat câţiva ostaşi credincioşi şi a pornit în urmărirea Dochiei. A mers zile şi săptămâni, peste dealuri şi văi. A găsit-o abia în vârful muntelui Ceahlău: păştea oile, pe un plai înclinat către soare, cu iarbă deasă şi flori multe albe, roşii şi albastre.

Citește și:   Scoala cu fundul in sus (autor necunoscut)

„Dochia, a zis Traian, acum nu mai scapi, te iau cu mine!”. „Nu, împărate! mai bine mor ca fratele meu Decebal, decît s-ajung roabă.” „Îţi vreau binele, Dochia: ai să trăieşti în „‘mare bogăţie!” — „Dacă-mi vrei binele, lasă-mă în ţara mea, aici, în Dacia”.
Neîduplecato! Te iau cu de-a sila. Te răpesc!” Şi a şi făcut semn ostaşilor s-o prindă.

Speriată, Dochia a ridicat mîinile spre cer şi a şoptit: „Stană de piatră mă fac şi răămân aici în ţara mea!”.

În adevăr, cât ai clipi din ochi, Dochia cea preafrumoasă, cu toate mioarele ei, răspândite pe pajişte, s-au prefăcut în stînci, înfipte în piatra muntelui. Traian a încremenit şi el de uimire. Cînd şi-a venit în fire, a zis: „N-am_ce face; dacii,bărbaţi si femei, sunt legaţi de ţara lor ca munţii şi stîncile lor. Nu pot decât să ascult sfatul Dochiei si să aduc aici cât mai mulţi romani.

Şi zicând aşa, Traian s-a întors la Roma.

Iar pe muntele Ceahlău se vede şi azi o stâncă înaltă, ca o păstoriţă, iar în jur câteva zeci de stânci răsfirate pe plai, ca nişte oi brumării.

Citește și:   Arcul şi tolba cu săgeţi, D. Almaş

Din străbuni, românii zic acelor stânci, „Baba Dochia cu turma ei de mioare”.

Articole interesante

13 comentarii

 1. aceasta legeda istorica este minunata si mai ales ca ne nvata sa ne iubim patria!
 2. este foarte frumoasa pentru iubirea de patrie
 3. pentru noi romanii, care santem plecati an afara,e placut sa citesti povesti asa frumose despre patria noastra
 4. imi place povestea si m-a ajutat sa-mi termin tema.uuuuuuuuuuuh
 5. Este minunata aceasta poveste.Ne ajuta sa ne dobandim mandria si iuburea fata de patrie.
 6. super mia placut ma ajutat sami termin tema
 7. super mia placut ma ajutat sami termin tema
  iaaaaaaaaaaaaaaaa hahaaaaaaaaaaa
 8. foarte frumoasa legenda o mica povestioara care are o multime de lucruri interesante care o cuprin DECI , CU TOATE ACESTE , NE INVATA SA NE IUBIM PATRIA si am fost uimita de intelepciunea Dochiei
 9. foarte frumoasa legenda o mica povestioara care are o multime de lucruri interesante care o cuprin DECI , CU TOATE ACESTE , NE INVATA SA NE IUBIM PATRIA si am fost uimita de intelepciunea Dochiei
 10. super ma jutam sam termin tema este tare faina
 11. foarte frumoasa poveste si ma ajutat sami fac rezumatu la romana 😀
 12. Atunci când scrieţi comentarii, scrieţi corect ortogramele! Cu greşeli, vă faceţi strămoşii de ruşine.

Lasa un comentariu