Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Leul si catelusa, de Lev Nikolaevici Tolstoi

Leul si catelusa, de Lev Nikolaevici Tolstoi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

La Londra se deschisese o menajerie. Pentru vizitarea ei se cereau bani ori câini şi pisici, spre a hrăni sălbăticiunile aduse.

Cineva a vrut să vadă animalele; a prins pe stradă o căţeluşă şi a dus-o la menajerie. I s-a dat drumul înăuntru să viziteze menajeria, iar pe căţeluşă au luat-o şi au aruncat-o în cuşca unui leu, să o mănânce.

Căţeluşa şi-a adunat coada şi s-a ghemuit într-un colţ al cuştii. Leul s-a apropiat de ea şi a prins să o miroasă.
Căţeluşa s-a întins cu labele în sus şi a început să dea din codiţă. Leul a întors-o pe partea cealaltă. Căţeluşa a sărit şi s-a aşezat în faţa leului pe lăbuţele de dinapoi. Leul a privit-o, a scuturat din cap şi n-a atins-o.
Când stăpânul i-a aruncat în cuşcă porţia de carne, leul a rupt o bucată şi i-a dat căţeluşei.
Seara, când leul s-a culcat, căţeluşa s-a întins lângă dânsul, punându-şi capul pe laba lui.

De atunci căţeluşa a trăit cu leul, în aceeaşi cuşcă. El mânca ce i se aducea şi nu se atingea de căţeluşă, uneori se juca cu ea şi dormeau împreună.
Odată un domn a vizitat menajeria şi şi-a recunoscut căţeluşa. El l-a rugat pe proprietarul menajeriei să i-o dea. Stăpânul s-a învoit şi a chemat căţeluşa să o scoată din cuşcă. Dar leul şi-a zbârlit coada şi a răcnit.

Citește și:   Pecuniar

Aşa au trăit leul şi căţeluşa un an întreg în aceeaşi cuşcă. După un an însă, căţeluşa s-a îmbolnăvit şi a murit. În ziua aceea leul nu s-a atins de mâncare, mereu mirosea căţeluşa şi o pipăia cu labele.

Când a înţeles că a murit, a sărit în sus ca ars, s-a zbârlit, a început să-şi biciuiască coapsele cu coada, s-a năpustit în peretele cuştii şi a prins să roadă zăvoarele şi podeaua.

Toată ziua s-a frământat, s-a zbătut în cuşcă şi a urlat, apoi s-a întins lângă căţeluşa moartă şi părea că s-a liniştit. Dar când stăpânul menajeriei a vrut să scoată căţeluşa, leul n-a îngăduit nimănui să se apropie de ea.

Închipuindu-şi că leul îşi va uita durerea dacă va căpăta o altă căţeluşă, stăpânul i-a vârât în cuşcă una vie. Leul însă a sfâşiat-o imediat. După aceea a cuprins în braţe căţeluşa moartă şi a zăcut aşa cinci zile.
A şasea zi a murit şi leul.

Articole interesante

32 comentarii

 1. This comment was edited.

  vaai..e foarte frumoasa povestea
  desi este si foarte trista…
  imi pare rau pentru catelusa si leu

  mi-a placut foarte mult si imi vena sa plang cand citieam povestea

 2. ce draguta este poveste dar este foarte trista si impare rau de catelusa si leul saracul leu a suferit mult dupa catelusa
 3. imi place povestea e foarte frumosasa dar trista .imi trebuie pt. scoala e faina .imi pare rau pentru catelusa si pentru leu
 4. este o poveste faina dar si trista,dece eu am intrat aici deoarece am uitat la scoala cartea cu povestirea asta si am gasito aici.Multumesc!!!!!!!!!
 5. ce tristtttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!
 6. aceasta poveste mi-a marcat copilaria, (mi-a citit-o cineva cand aveam 6 ani). Tin minte ca am plans si mi se parea asa de nedrept si groaznic.
  Mai tarziu, cand mi-am amintit de poveste am cautat-o mult pana am gasit-o. E o mare dovada de dragoste totala, sincera cum numai animalele pot sa o dea. Noi, oamenii ar trebuii sa invatam de la ele multe. Am sa i-o citesc nepotelului meu.
 7. ESTE CEA MAI FRUMOASA POVESTE PE CARE AM CITIT-O SI NU ESTE PT PRIMA DATA.CHIAR DE LA INCEPUT MI-A PLACUT ACEASTA POVESTE.

  CU DRAG,
  DRAGOS HUDITA

 8. este CEA MAI FRUMOASA POVESTE citita. un leu ccare este considerat o fiara poate avae si o inima buna . Toma Stefan din Paitra neamt
 9. cei care spun ca nu este adevarata povestea chiar este pt ca doamna invatatoare m-a pus sa o citesc si scria asa : ” leul si catelusa ” si mai jos scria povestire adevarata deci cei care spun ca nu e adevarata se inseala amarnic cu drag elena gheorghe
 10. Ce mai trista poveste e trista rau eu sut zodia leu si imi venea sa plang.Sunt Potolinca Raluca Maria sin Piatra Neamt Am 10 ani clasa a 3- a.

 11. este un argument ca si animalele au sentimente

 12. Este cea mai frumoasa o ador si as mai citio inca odata multumes domisoara invatatoare ca neai pus so citim 🙂

 13. Imi pla povestea si este frumoasa

 14. mi-a placut foarte mult povestea.inca imi dau lacrimile.sper ca ceilalti sa o citeasca in continoare.

 15. E cea mai trista poveste dar e cea mai frumosa poveste pe care am citit în viața

 16. Super.Nu mai am cuvinte
  Lev N. Tolstoi a fost cel mai bun scriitor străin
  RESPECT!!!

 17. A fost Superb venea să plâng era este cea mai faină poveste pe care am citito,deși foarte tristă. Ar merita 1.000 de lacuri!😂😂😂

 18. Povestea mu e, tocmai, poveste…Este o relatare dupa o intamplare adevarata…
  Nepotica mea, de doi ani, s-a imprietenit cu o frunza… A tinut-o mult timp si o aseza intr-o carte, pana dimineata…

  Din greseala, tatal ei, a scapat frunza pe fereastra… Fetita a incepur sa planga…. I-au adus multe frunze, care pareau identice dar nu le-a acceptat….

  Prietenia, in sine, este un schimb de energii pe care noi, oamenii, inca nu il intelegem!

 19. Fiica mea a citit lectura…. și ea s-a împrietenit odată cu o buburuză și când a murit nu a mai fost fericită până ce și-a găsit o pisică!

Lasa un comentariu