Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Dedal şi Icar

Dedal şi Icar
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Zeus s-a căsătorit cu frumoasa fată a unui împărat fenician. A avut cu pământeanca doi băieţi. Pe cel mai mare îl chema Minos. Ajuns la maturitate, Minos spune marele secret, acela că tatăl său este Zeus şi ajunge rege.  El s-a căsătorit cu Parsifae iar aceasta a dat naştere unui monstru, Minotaurul,  care avea corp de om şi cap de taur, cu bot, cu par şi coarne, dar acest monstru nu era mulţumit decat cu carne de om.

În acea vreme în Creta locuia un artist care se numea Dedal. El a a inventat securea, burghiul, ferestrăul, cleştele, ciocanul şi chiar firul de plumb. Tot el a fost primul sculptor şi primul arhitect.

Regele Minos a trimis oameni să-l cheme pe Dedal la el şi i-a cerut acestuia să-i construiască o clădire din care cine intră să nu mai iasă ca să-l închidă acolo pe Minotau.

Dedal s-a apucat de treabă şi a construit un palat namivazut în lume. Era făcut din piatră, înalt,dar neacoperit, iar în el erau multe culoare, săli şi scări. Dacă intrai acolo, te încurcai pe culoare şi vrând să iesi te rătăceai şi mai tarepentru că erai ca într-un labirint.

Regele Minos a biruit pe atenieni şi i-a obligat să plăteasca tribut în fiecare an câte şapte fecioare şi şapte flăcăi pe care îi dădea lui Minotaur. Au plătit atenienii un an, doi şi când au trebuit să plătească şi a treia oara s-a nimerit să fie printre ei şi Tezeu. Ariadna, sfătuită de Dedal l-a ajutat pe Tezeu să-l omoare pe Minotaur şi a fugit din Creta.

Citește și:   Joc de familie, de Grigore Vieru

Regele când a aflat că Dedal i-a ajutat pe Ariadna şi pe Tezeu a hotarat să-l închidă în palat împreuna cu fiul lui, Icar. Dedal şi-a luat copilul şi a spus că vor încerca să zboare ca să iasă de acolo.

Şi-a luat bătrânul pene,oase de păsări ramase acolo, le-a legat cu fire din haina lui şi le-a lipit cu ceară, facând patru aripi. Doua pentru el şi două pentru Icar şi i-a spus lui Icar să bată rar din aripi, să nu se apropie de apă, că apa îi inmoaie penele, dar nici de soare, pentru ca soarele să nu-i topească ceara şi penele să se desprindă.

Si au inceput să zboare. Cei care îi vedeau se minunau cum nişte pamânteni puteau zbura ca zeii. Icar bătea tot mai tare din aripi şi se înalţa tot mai sus. Văzând acest lucru, Helios a inceput să dogoare tot mai tare. Degeaba i-a strigat Dedal lui Icar să zboare mai jos, acesta nu asculta. Ceara a început să se topească, iar penele s-au desprins iar Icar s-a prăbuşit în valurile marii.

Citește și:   Legenda lui Iovan Iorgovan ( Legenda Muntilor Retezat )

Dedal nu a mai avut ce face şi a zburat până-n Sicilia la regele Cocalos care l-a ascuns pe Dedal pe malul marii într-o căsuţă în care stăteau caprele lui.

A sosit şi regele Minos care îl căuta pe Dedal şi l-a întrebat pe Cocalos dacă ştie unde este acesta. Cocalos a spus că nu ştie, dar regele Minos, viclean, l-a întrebat daca ştie cum să vâre un fir de mătase în scoica unui melc de mare- firul să intre tot, iar scoica să rămană întreagă. Cocalos s-a dus la Dedal şi l-a întrebat. Dedal i-a spus să lege firul de o furnică şi să o lase pe aceasta să intre în cochilie. Minos şi-a dat seama că acest răspuns este dat de Dedal. El l-a ameninţat pe Cocalos că îi va arde oraşul dacă nu îl predă pe Dedal.

Cocalos s-a rugat de Minos să mai stea pâna a doua zi. Dedal, auzind acest lucru, şi-a dat seama că este în primejdie. Când a plecat regele Minos să faca baie, a oprit apa care curgea către sala de baie şi a încălzit în cazan smoală. Când a intrat în baie Regele Minos, a început să curgă smoală clocotită. Astfel Minos şi-a găsit sfârşitul, iar Dedal a scăpat cu viaţă.

Articole interesante

4 comentarii

  1. A fost drăguț
    👍🏻👍🏻👍🏻

Lasa un comentariu