Pentru acest joc trebuie să fie pregătite, înainte de a începe, 10 obiecte, unele având greutăţi diferite, iar 2-3 aceeaşi greutate. Cel ce trebuie să recunoască greutatea va putea sta pe scaun sau în picioare. Nu este nevoie să fie legat la ochi.
Jocul decurge în două faze: mai întâi i se dau, pe rând, într-o singură mâna, cinci obiecte şi i se cere să indice greutatea fiecărui obiect. După aceasta i se dă să ţină în mâini două obiecte diferite cerându-i-se să indice diferenţa de greutate dintre ele.
Se va avea grijă ca aceasta să fie de minimum 300 de grame pentru obiectele de peste 1 kilogram şi de minimum 100 de grame pentru cele sub 1 kilogram. În aprecierea greutăţii se admite o toleranţă de 10%. Astfel, obiectul dat cântăreşte 950 de grame şi vor fi considerate bune toate răspunsurile ce vor indica o greutate cuprinsă între 850-1050 grame.
De asemenea, atunci când diferenţa între două obiecte este de 350 de grame, vor fi considerate bune răspunsurile cuprinse între 315 şi 385 de grame. Punctajul se stabileşte astfel: câte un punct pentru fiecare indicare corectă (inclusiv toleranţa) a greutăţii unui obiect şi câte două puncte pentru indicarea corectă a diferenţei de puncte între două obiecte.
Dacă la joc iau parte mai mulţi participanţi, aceştia vor fi aşezaţi în linie dreaptă, iar obiectele le vor fi date pe rând. Ei vor răspunde în scris, pe bucăţele de hârtie.
Punctele vor fi câştigate, pentru fiecare obiect în parte, de către cel care dă răspunsul cel mai apropiat de realitate.
Pentru a face jocul mai dificil vor fi date unul după altul 2-3 obiecte care au exact aceeaşi greutate.
La fel se va proceda şi atunci când se va cere stabilirea diferenţei de greutate; vor fi date de exemplu două obiecte care au fiecare exact 1 kilogram, dar este permis ca acestea să difere ca volum; de pildă, va fi dată o pernă şi o piesă de metal.
Lasa un comentariu