Recunoşti personalităţile?

0

România se mândreşte cu mulţi oameni de cultură şi ştiinţă ale căror opere au îmbogăţit nu numai patrimoniul culturii naţionale, ci au avut şi contribuţii de mare valoare la tezaurul culturii şi ştiinţei universale.

Să ne amintim doar de câţiva dintre ei:

  1. Între anii 1673-1723 a trăit un remarcabil istoric, geograf, orientalist şi scriitor român, autor al mai multor lucrări de valoare, printre care şi una ce reprezintă prima monografie geografică românească. Ştiţi care este numele acestei personalităţi?
  2. Cine este autorul primului român realist din literatura română, apărut în anul 1863 şi care este titlul complet al acestui român?
  3. Cine este autorul primului tratat de bacteriologie din lume?
  4. La 18 martie 1906 un om reuşeşte, pentru prima oară în lume, să se ridice de la sol şi să zboare graţie numai mijloacelor de la bordul unui aparat mai greu decât aerul, pe care îl construise singur. Care este numele celui ce a realizat această memorabilia premieră mondială?
  5. Aurel Vlaicu este cel care a conceput, construit şi pilotat primul aeroplan românesc. Ştiţi în ce an a avut loc primul zbor al aeroplanului “Vlaicu I”?
  6. Cine este cea care, pentru prima dată în lume, a cântat rolul titular din opera “Tosca” de Puccini?
  7. Cine este creatorul sculpturilor intitulate: “Somnul” şi “Cuminţenia pământului”?

1.Dimitrie Cantemir
2.Nicolae Filimon: “Ciocoii vechi şi noi”
3.Victor Babeş
4.Traian Vuia
5.1910
6.Hariclea Darclee
7.Constantin BrâncuşiLasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?