Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lupta pe 30 de pătrăţele

Lupta pe 30 de pătrăţele
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Acesta este un joc pentru doi participanţi.

Materialele de care ai nevoie: un carton de formă dreptunghiulară, care este împărţit în 30 de pătrăţele aranjate în cinci rânduri de câte şase, precum şi în 24 de pioni sau jetoane decupate din carton.

12 pioni vor fi de o culoare şi ceilalți 12 de altă culoare.

Fiecare participant dispune de 12 pioni, toţi de aceeaşi culoare. Aceştia vor fi aşezaţi pe căsuţele cartonului, unul câte unul, fiecare participant având nevoie să aşeze o dată numai un singur pion. Nu este permis să se aşeze mai mult de doi pioni de aceeaşi culoare unul lângă altul.

Jocul este început prin tragere la sorţi. După ce prima partidă a fost jucată, următoarele vor fi începute pe rând de fiecare participant. După ce toţi pionii au fost aşezaţi mai rămân libere numai şase pătrăţele.

Scopul jocului este de a se obţine alinierea a trei pioni de aceeaşi culoare, unul după altul, pe un rând vertical sau orizontal. De fiecare dată când un jucător realizează o astfel de formaţie, el are dreptul să ridice și să scoată din joc unul dintre pionii adversarului, indiferent în ce loc este plasat.

Citește și:   Cunoaşteţi geografie?

Deosebit de interesant este să se reuşească formarea unui “cal”. Acesta constă în a avea două grupe de câte doi pioni alăturate între care se plimbă un al treilea. Astfel, la fiecare mişcare se realizează câte o nouă formaţie de trei şi deci se scoate din luptă câte un pion al adversarului. Această “cursă” este o armă aproape sigură pentru câştigarea jocului.

Jocul este destul de simplu. El cuprinde unele elemente asemănătoare cu clasicul “ţintar”. Pentru a câştiga jocul este necesar ca aşezarea iniţială a pionilor să se facă cu multă grijă, căutând să se aranjeze formaţii proprii favorabile, dar – în acelaşi timp – să se bareze calea eventualelor formaţii ale adversarului. După aşezarea tuturor pionilor, jucătorul care urmează la rând are dreptul la prima mişcare. El poate să deplaseze oricare dintre pionii săi cu o singură pătrăţică în orice direcţie liberă, dar numai pe linii orizontale şi verticale. Nu este permisă mutarea pe diagonale.

O partidă ia sfârşit când unul dintre jucători a rămas numai cu doi pioni. Un joc întreg se compune din trei partide şi este câştigat de cel care a realizat un câştig de cel puţin două partide. Jocul acesta are avantajul de a putea fi improvizat în orice împrejurare.

Citește și:   Legături rapide

Articole interesante

Lasa un comentariu