Doar aerul?

0

În faţa unora dintre prietenii voştri puteţi face o experiență care poate semăna cu o scamatorie, mai ales pentru cei care nu au foarte multe cunoştinţe despre fizică.

Pentru acest joc aveţi nevoie de o masă dreptunghiulară, o foaie de ziar dublă şi o linie de lemn lată. Pregătirea se face astfel: aşezaţi pe masă o linie în aşa fel încât unul dintre capetele ei să iasă în afara tăbliei mesei cu aproximativ 5 cm (linia va trebui să fie mai lungă de 40-50 de cm). Deasupra ei aşezaţi foaia dublă, deschisă. Neteziţi bine cu mâinile hârtia ziarului, astel încât să fie cât mai bine întinsă pe suprafaţa mesei, fără a depăşi marginile acestuia.

Acum poate avea loc şi aşa-zisă “scamatorie”.

Rugaţi pe unul dintre prieteni să încerce a ridica şi a răsturna hârtia de pe masă (care nu cântăreşte decât câteva grame), aplicând o lovitură zdravănă de pumn pe capătul liniei care este în afara mesei.

Toată lumea de faţă va găsi că nu se poate ceva mai simplu, dar pentru “a complica” puţin lucrurile, în momentul când prietenul se pregăteşte să dea lovitura opriţi-l brusc şi spuneţi-i:

– Un moment, să îţi spun şi “formula magică”. Pe aceasta o puteţi inventa pe loc rostind nişte cuvinte care vă vin atunci în minte, fiindcă totul este o glumă şi trebuie tratat cu haz.

Acum urmează lovitura:

Poc!…şi hârtia nu se va ridica decât cu câţiva centimetri, nici gând să fie azvârlită de pe masă! În cel mai rău caz…s-ar putea rupe capătul liniei.

Care este explicaţia acestui “tur de forţă”?

Să fie efectul…”formulei magice”?

După ce veţi asculta părerile tuturor, le puteţi dezvălui şi misterul întregului joc: hârtia cântăreşte într-adevăr doar câteva grame, dar presiunea atmosferică este de aproximativ 1 kilogram pe cm2.

Nu vă rămâne decât să calculați suprafaţa foii de ziar şi veţi înţelege cât de mare este de fapt greutatea care trebuie să fie aruncată brusc în sus.

Aşadar, cu aerul nu este de glumit!Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?