Cine este personajul?

0

“Cine este personajul” este un joc pentru doi copii. Fiecare participant va trebui să ghicească din maximum 20 de întrebări, despre ce personaj este vorba.

Pot fi alese atât persoane reale, care au existat sau care există cu adevărat, cât şi personaje imaginare, cum ar fi personaje din literatură, cu condiţia ca ele să fie bine cunoscute.

Cel care începe jocul va alege, în gând, un personaj şi îi va scrie numele pe o bucată de hârtie, pe care o va îndoi sau acoperi până la finalul jocului. Celălalt copil nu trebuie să vadă ceea ce a fost scris pe foaia de hârtie! Sarcina lui va fi tocmai aceea de a ghici acest nume din răspunsurile pe care le va primi la cele maximum 20 de întrebări pe care va avea voie să le adreseze.

Cel întrebat are voie să răspundă la orice întrebare numai prin “da” sau “nu”. De aici rezultă că întrebările trebuie să fie formulate cu mare atenţie. Nu pot fi adresare întrebări,  cum ar fi: Câţi ani are? În ce an este născut? etc. Este evident că la aceste întrebări nu se va răspunde cu “da” sau “nu” şi de aceea rostul acestor întrebări nu există, pentru că nu se încadrează în regulile jocului. Dacă cel care întreabă crede la un moment dat că ştie despre cine este vorba, poate să spună numele pe care crede că îl ştie, chiar dacă nu a apucat încă să pună cele 20 de întrebări la care are dreptul.

În cazul în care nu a ghicit corect, jocul continuă şi după una sau mai multe intrebări el poate să anunţe un nou nume. Dacă însă anunţă trei nume greşite, chiar înainte de a fi epuizat cele 20 de întrebări la care are dreptul iniţial, pierde jocul şi i se înscriu minus 3 puncte.

Dacă la sfârşitul celor 20 de întrebări nu ghiceşte despre ce personaj este vorba, fără să fi anunţat nici un nume în cursul jocului, pierde jocul, dar i se înscrie numai minus 1 punct.

În cazul fericit în care ghiceşte numele personajului din primele 10 întrebari el primeşte plus 3 puncte. Ghicirea numelui din primele 15 întrebări (fără să fi anunţat mai înainte un nume greşit) dă dreptul la plus 2 puncte, iar după 15 întrebări la numai 1 punct. La sfârşitul fiecărui joc, cel care a pus întrebările are voie să citească numai personajul scris pe hârtie la început, chiar dacă a câştigat.

Fiecare participant, indiferent dacă a câştigat sau nu, va avea dreptul să adreseze partenerului 3 serii de întrebări, cu privire la trei personaje diferite. Un joc complet cuprinde deci 6 personaje, câte trei la fiecare participant. Este declarat câştigător cel care în final realizează cel mai mare număr de puncte.

Iată un exemplu:

1. Este bărbat? Da
2. Este român? Da
3. A fost domnitor? Nu
4. Este în viaţă? Nu
5. A murit în secolul al XX-lea? Nu
6. A murit în secolul al XIX-lea? Da
7. A fost scriitor? Da
8. A scris poezii? Nu
9. A scris romane, nuvele? Nu
10. A scris poveşti? Da
Răspuns: Ion Creangă

La acest joc câştigătorul primeşte 3 puncte. La începutul jocului, jucătorii pot stabili să aleagă şi personaje obişnuite, dintre cunoştinţele comune: colegi, prieteni etc. În acest caz, una dintre primele întrebări ar trebui să se refere chiar la acest lucru: “Este din familie/prieten?”.

Pentru a câştiga şi mai ales pentru a câştiga cu cel mai mare număr de puncte posibil – adică din numai 10 întrebări – trebuie să vă ajungeţi la perfomanţă de a pune numai întrebări esenţiale care să dezvăluie extrem de multe despre personaj.

La joc pot participa chiar şi 3 sau 4 copii, dar în acest caz va dura mai mult, pentru că fiecare va trebui să răspundă, pe rând, tuturor jucătorilor la câte 3 serii de întrebări. Dacă se va stabili tot de la început, atunci poate răspunde fiecărui jucător numai la o singură serie de întrebări.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?