Ce culoare are pălăria prizonierului?

0

Împreună cu prietenii tăi Bart şi Albert aţi ajuns prizonieri. Toţi trei staţi aliniaţi în linie şi va uitaţi drept înainte. Tu eşti în faţă, în spatele tău este Bart şi apoi Albert.

Paznicul are 3 pălării negre şi 2 albe şi vă pune câte o pălărie fiecăruia dintre voi fără să ţină cont de culori. Albert poate să vadă pălăria ta şi pe a lui Bart, Bart poate să vadă doar pălăria ta şi tu nu poţi să vezi nicio pălărie. Niciunul dintre voi nu vedeţi ce culori au pălăriile pe care le purtaţi.

Paznicul zice: “Dacă unul dintre voi îmi poate spune ce culoare are pălăria pe care o are pe cap, toţi trei veţi fi eliberaţi!”

Apoi îi spune lui Albert să răspundă. Albert este un om sincer şi inteligent, dar spune: “Nu ştiu, nu există nicio metodă prin care să pot fi sigur de răspunsul meu.” Paznicul îl întreabă apoi pe Bart. Şi Bart este o persoană isteaţă, dar nici el nu a ştiut răspunsul.

Apoi vine rândul tău şi tu ştii răspunsul corect. Ştii ce culoare are pălăria pe care o ai pe cap!

Atunci paznicul nu mai are încotro şi e nevoit să va elibereze pe toţi trei.

Ce culoare are pălăria ta şi de unde ştii?

Porţi o pălărie neagră.

Pentru a găsi răspunsul trebuie să te gândeşti la ceea ce prietenii tăi nu au putut să vadă.

Albert nu avea cum să vadă două pălării albe, pentru că altfel ar fi ştiut că a lui este neagră. Albert ori a văzut o pălărie neagră şi una albă, ori două pălării negre şi deci nu putea să fie sigur de culoarea pe care o are pălăria lui.

Auzindu-l pe Albert şi ştiind că nu avea cum să vadă 2 pălării albe, singura situaţie în care Bart ar fi fost sigur ar fi fost dacă vedea o pălărie albă în faţă – în felul acesta ar fi ştiut că pălăria lui este neagră. Aşadar, Bart nu era sigur, iar acest lucru înseamnă că tu porţi o pălărie neagră.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?