Ziua Culturii Naționale: citate din Mihai Eminescu

0

15 ianuarie, ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, este declarată „Ziua Culturii Naționale”. Cu această ocazie, descoperă o colecție deosebită de citate ale marelui poet.

Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac.

Dă-mă uitării precum te-am mai rugat, căci numai uitarea face viaţa suportabilă.

Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos.

Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fii tăi ar fi fost uniţi totdeauna atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii!

Adevărul e stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul.

Înţelepciunea populară este mai preţioasă decât aurul.

Egalitatea nu există decât în matematică.

Când te laudă lumea, ascultă-o, numai laudă ce ți-o aduci tu singur n-o asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic și cum înveți a prețui exact valoarea propriilor tale acte.

Caracterul însă al unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul.

Trebuie să fim un stat de cultură la gurile Dunării; aceasta e singura misiune a statului român şi oricine ar voi să ne risipească puterile spre alt scop, pune în joc viitorul urmaşilor şi calcă în picioare roadele muncii străbunilor noştri.

Aici, în hotarele strâmte ale ţării româneşti, trebuie să se adune capitalul de cultură, din care să se împrumute fraţii noştri de prin ţările de primprejur dimpreună cu celelalte popoare mai înapoiate decât noi.

Ca să-ţi dai seama de nivelul culturii generale a unei naţii, trebuie să vezi ce idoli are.

Ideea valorii este foarte relativă, căci fiecare o măsoară după interesul său.

Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini din care vei întocmi întelesul și filosofia vieții.

Nici un om nu se întăreşte citind un tratat de gimnastică, ci făcând exerciţii; nici un om nu învaţă a judeca citind judecăţile gata scrise de alţii, ci judecând singur şi dându-şi seama de natura lucrurilor.

Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?