Citate de Mihail Sadoveanu despre cărți

0

Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai importanţi scriitori români din prima jumătate a secolului al XX-lea. Opera sa conţine romane istorice şi de aventuri, însă acesta a descris, în operele sale, şi lumea ţărănească din Moldova sau natura României. Sadoveanu a lăsat însă în urma sa şi o serie de citate memorabile despre cărţi şi despre mari autori români.

Iată câteva dintre ele:

Adevărat că mai cinstit lucru nu este în lume, şi mai scump, şi mai curat, decât omul pricopsit la învăţătură.

Cartea îndeplineşte nu numai minunea de a ne pune în contact cu semenii noştri în timp şi spaţiu; cartea îndeplineşte fapte de mirare de a ne face să trăim în afară de minciuni, nedreptate şi prejudecăţi. În aceste urme sacre în care poeţii şi cugetătorii şi-au închis inimile, găsim acea putere fără moarte care mişcă umanitatea înainte de progresul ei necontenit.

Cărţile ne sunt prieteni statornici… Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt şi urne pline de amintiri.

Cărţile acestea ale noastre sunt urne sacre cuprinzând inima fraţilor noştri scumpi, scriitorii şi gânditorii, trecuţi şi ei cum trecem noi prin valea aceasta a plângerii. Sunt duh de viaţă, sunt singurul bun în umbră morţii.

Fagure de miere sunt cuvintele bune şi dulceaţa tămăduitoare a sufletelor.

Dacă ar fi să regret că nu am venit mai devreme pe lume, aş face-o doar pentru că nu am apucat să-i cunosc pe cei doi români în care Dumnezeu a turnat har din belşug: autorul „Luceafărului”, Eminescu, şi pe cel al „Baladei pentru vioara”, Porumbescu.

Caragiale a însemnat o dungă mare şi foarte luminoasă în literatura noastră contemporană; ea a rămas asupra noastră şi va rămâne asupra tuturor generaţiilor.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?