Experiment cu gheaţă, blană şi altele

0

Ce se întâmplă cu o bucată de gheaţă dacă va fi bine învelită într-o bucată de blană naturală? Mulţi spun că hainele confecţionate din blană încălzesc corpul.

Pentru a vedea dacă acest lucru este sau nu adevărat poţi face un experiment simplu.

Pentru aceasta ia un termomentru de cameră şi notează temperatura pe care o indică în cameră, apoi înveleşte-l bine într-o bucată de blană naturală. După 10 minute, scoate-l şi priveşte-i, din nou, scara. Vei observa că blana nu a crescut gradele din termometru, deci nu s-a “încălzit”.

Treci la o altă etapă a experimentului, de această dată vei avea nevoie de gheaţă. Ia două bucăţi sau cuburi de gheaţă identice şi pune câte unul în câte un borcan, apoi acoperă-le cu capace. Pe unul din ele înveleşte-l în blană, iar pe celălalt lasă-l să aştepte pe masă din aceeaşi încăpere. După 30 de minute scoate borcanul din blană şi aşază-l lângă celălalt. Acum, ce observi? În care dintre cele două borcane s-a topit gheaţa mai mult?

Răspunsul te va surprinde: În borcanul care NU a fost învelit în blană! Deci, ţine sau nu blana de cald?

Blana naturală NU încălzeşte, ci doar împiedică, într-o anumită măsură, îndepărtarea căldurii corpului pe care-l înveleşte. În cazul gheţii, o ajută să-şi păstreze temperatura proprie un timp mai îndelungat, iar în cazul când ne îmbrăcăm noi cu blana aceasta ne ţine de cald, pentru că reţine o parte din căldura pe care o produce corpul omenesc.

Despre zăpadă se spune că încălzeşte pământul. Afirmaţia este inexactă, pentru că, în realitate, ca orice corp sub formă de pulbere, fiind rău conducătoare de căldură, ea doar împiedică risipirea în atmosfera a căldurii solului pe care-l acoperă. Diferenţa de temperatură dintre un sol acoperit cu zăpadă şi altul descoperit poate fi de aproximativ zece grade.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?