Epidemie de gripă, oficial în România. Ce trebuie să faci ca să te ferești de virus

0

Miercuri, 30 ianuarie, în România a fost declarată oficial epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 56 de decese de la începutul acestui sezon.

Pentru a preîntâmpina cotaminarea cu virusul gripal, medicii au venit cu o serie de recomandări pentru a ne ajută să depășim fără probleme această perioadă.

Declararea epidemiei înseamnă măsuri de protecție suplimentare mai ales în spitale, unde există riscuri mai mari de deces dacă ajung virusurile gripale, ca și achiziții suplimentare de medicamente (antivirale) și materiale sanitare.

Ministerul Sănătății a mai precizat că nu se va lua măsura închiderii școlilor, ci fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc din cauza gripei. Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme. Aici, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot lua această decizie.

Copiii sunt categoria cea mai predispusă la a contacta virusul pentru că ei, ca și grup, au un nivel de imunitate mai redus la gripă pentru că nu s-au întâlnit cu virusurile gripale în alte sezoane. De asemenea, virusul se răspândește cu ușurință în colectivități, adică la școală și grădiniță.

Iată care sunt măsurile ce trebuiesc luate pentru a te feri de gripă:

  • Mergi la medicul de familie atunci când ai primele simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;
  • Nu mai ieși din casă atunci când ai simptome asemănătoare gripei;
  • Utilizează batiste de unică folosință, tușește sau strănută fără să pui mâna la gură/nas ci folosind nivelul părții interne a articulației cotului;
  • Spală-te pe mâini cât mai des, cu apă și săpun;
  • Evită spațiile aglomerate cum ar fi locurile de joacă pentru copii, magazinele, mall-urile sau alte centre populate;
  • Continuarea vaccinării antigripale este importantă.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?