De ce are Rudolf nasul roșu?

0

De ce Rudolf,  renul lui Moş Crăciun, are nasul roşu? La această întrebare au găsit răspuns cercetătorii norvegieni care au realizat un studiu legat de acest lucru.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, Rudolf are nasul roşu pentru că această parte a corpului renului este înzestrată cu foarte multe vase de sânge prin care circulă celule roşii şi care îl protejează pe vajnicul ajutor al Moşului, de frig, reglând în acelaşi timp şi temperatura creierului.

Microcirculația nazală este esenţială pentru a trage sania lui Moş Crăciun peste tot prin lume, în condiţii extreme, afirmă autorii studiului.

Celulele roşii din aceste vase de sânge din nasul renilor sunt foarte importante pentru că prin ele se trasmite oxigen, dar în acelaşi timp reglează temperatura corpului şi controlează inflamațiile.

Nasul este extrem de important în acest proces de reglare a temperaturii renilor, care sunt zburători şi care pleacă în călătoria în jurul lumii de la casa lor de la Polul Nord, pentru a duce cadourile de Crăciun, au mai precizat savanţii norvegieni, potrivit dailymail.co.uk.

Aceşti savanţi au conceput un test pentru a vedea dacă renumitul nas roşu al lui Rudolf are o densitate şi o microcirculaţie nazală mai mari în comparaţie cu cele ale oamenilor. În urma cercetării a rezultat că renii au o densitate capilară cu 25% mai mare spre deosebire de oameni, iar aceste vase de sânge transportă o concentraţie deosebit de mare de celule roşii.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?