Cum să reziști cu mască pe față la examene

0

Elevii trebuie să poarte mășți pe durata examenelor naționale și cursurilor de pregătire, aceasta este una dintre cele mai contestate decizii luate prin ordinul comun  al Ministerului Sănătățîi și Ministerului de Interne.

Pentru că nimeni nu va intra în sala de curs sau la examen fără masca, iată câteva sfaturi care vin să îi ajute pe elevi să depășească mai ușor această situație.

  • Alegeți mășți medicinale vândute de regulă în farmacii, în locul celor confecționate din material textil. Cele medicinale sunt mai ușoare și se poate respira mai bine prin ele. Acestea sunt recomandate și pentru cei care poartă ochelari de vedere.
  • Ar fi de preferat ca prima oară când porți mască pentru o perioadă mai lungă de timp să nu fie în ziua examenului. Exersează câteva zile acasă, poartă masca prin casă câte 15-20 de minute pentru început. Treptat, poți crește intervalul de timp în care stai cu mască. Acest “antrenament” te va ajuta să îți păstrezi calmul la examene.
  • Când porți mască peste gură și nas vei avea senzația că rămâi fără aer și acest lucru te va face să îți doreșți să inspiri mai adânc. De ce se întâmplă acest lucru? Când eșți stresat inhalezi prea mult oxigen care provoacă hiperventilație. Hiperventilația îți dă senzația că rămâi fără aer, când de fapt ai prea mult. Nu este nevoie să inhalezi mai mult oxigen când porți mască, pentru că primești suficient, chiar dacă nu îți dai seama. Încearcă să expiri mai mult decât inspiri. Și poți să exersezi din timp și acest lucru.
  • Cu cât porți o mască care se potrivește perfect pe nas și obraji cu atât sunt șanse mai mici să ți se aburească ochelarii.
  • Și cel mai important. Păstrează-ți o stare de spirit cât mai bună și încearcă să le dai și celor din jur din optimismul tău. În final, totul va fi bine.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?