Cum să ne protejăm împotriva gripei

0

Spre deosebire de răceală, gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale, care debutează brusc. Perioada de incubație variază între 1 și 4 zile, iar perioada de contagiozitate durează până la 5-7 zile de la debutul simptomelor. Câteva școli și grădinițe din București au fost deja închise, iar Institutul Național de Sănătate Publică a declarat debutul sezonului gripal în România.

Simptomele gripei sunt febra însoțită de frisoane, tuse, nas înfundat, dureri musculare, durere de gât, vărsături și diaree.

Ce trebuie să faci pentru a te feri de gripă:

  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun, cel puțîn 20 de secunde.
  • Mănâncă sănătos, în special fructe și legume de sezon, bogate în vitamine și nutrienții de care organismul are nevoie pentru a forma un scut împotriva virusurilor.
  • Evită contactul cu persoanele bolnave. Dacă există în jur persoane care tușesc sau strănută, ieși din încăpere sau te poți proteja ducând o batistă la gură.
  • Utilizează produse antibacteriene pentru a dezinfecta suprafețele cu care intri în contact, în special în locurile publice și mijloacele de transport în comun.
  • Tușește și strănută în cot, pentru a nu răspândi viurșii mai departe dacă strănuți în mâini.
  • La primele semne de gripă, stai acasă, atât pentru a nu răspândi boala, cât și pentru a nu-ți agrava starea de sănătate.
  • Odihnește-te cât mai mult pentru că sistemul imunitar este influențat de somn, așadar bună funcționare a organismului depinde de acesta.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea antigripală. Este important de precizat că vaccinul antigripal nu elimină în totalitate riscul unei infecții gripale, ci îl scade. Dacă boala va fi contactată, va fi mai puțin severă decât în absența vaccinării.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?