Cum reacţionezi când un coleg este agresat

0

Atunci când un coleg de şcoală sau un prieten este hărţuit, cum reacţionezi?

Ni se întâmplă să auzim zilnic despre tot felul de cazuri în care copiii ajung să fie victime ale agresiunii celor care, sub o formă sau alta, au mai multă putere asupra lor.

Agresiunea este atunci când o persoană îşi foloseşte puterea pentru a răni sau a face rău cuiva. Oricare dintre noi putem ajunge victime ale agresiunii la un moment dat. Probabil, are legătură cu ceea ce se spune a fi “omul nepotrivit, la locul nepotrivit”.

Atunci când un coleg sau un prieten de-ai tăi este agresat ai patru alternative. Pe care o alegi?

1. Să stai și să te uiti

Atunci când se întâmplă ceva este în firea omenilor să se ducă să vadă ce se întâmplă. Atunci când văd o persoană agresată, “privitorii” pot avea cele mai ciudate reacţii: unii vor fi curioşi să afle ce se întâmplă şi de ce se întâmplă, n-ar fi exclus ca unii să se simtă încântaţi pentru că emoţiile oamenilor li se par lor interesante, iar alţii sunt speriaţi de faptul că ar putea ajunge și ei în pielea victimei.

Este important să ştii că atunci când stai pasiv şi te uiţi cum un prieten este rănit eşti la fel de vinovat ca şi agresorul, pentru că prin neimplicare, nu îi vii în ajutor victimei, ci îl susţii pe cel care îi face rău, chiar daca nu intenționezi așa ceva. Chiar îţi doreşti să faci acest lucru?

2. Să fii de partea agresorului

Este în firea umană să ne dorim uneori să fim puternici, dar susţinând un agresor nu este nici de departe cel mai onorant mod de a fi astfel.

Exisita însă alte motive care îi fac pe unii să ia partea agresorului: poate nu le place persoana care este victima, poate agresorul le este prieten, ori e posibil să se teamă că dacă nu îl susţin pe agresor, ar putea ajunge în locul victimei. Oricare dintre aceste situaţii este una ingrată şi cu siguranţă nu îţi doreşti să ajungi într-o astfel de ipostază.

Ajutându-l pe făptaş să îi facă rău unui alt copil, nu eşti cu nimic mai prejos sau mai puţin vinovat decât este el şi ar trebui să faci tot ce îţi stă în putere pentru a evita astfel de situaţii, așadar nu te împrieteni cu copiii despre care ştii că au un comportament agresiv, nefiresc.

3. Să pleci

Atunci când vezi că unul dintre colegii tăi este victima agresiunilor este firesc să îţi treacă prin cap o mulţime de lucruri: poate nu vrei să te implici, ţi-e teamă să nu fii rănit, te gândeşti că poate cea mai bună decizie este să nu te amesteci.

Când astfel de scene se întâmplă, iar tu alegi să pleci, acesta decizie te va ajuta să fii tu în siguranţă, dar nu uita că în acelaşi timp îi confirmi bătăuşului că ceea ce face este bine, că nu eşti deranjat de faptul că îşi foloseşte puterea pentru a răni un coleg şi că nici nu îţi pasă dacă victima este rănită.

4. Să te implici

Dacă un coleg este rănit, este normal să îţi doreşti să îl ajuţi. Înainte să acţionezi, analizează bine situaţia, pentru că este normal şi recomandat să îl ajuţi pe colegul tău, dar în acelaşi timp şi tu trebuie să fii în siguranţă.

Ce ai putea să faci pentru a opri comportamentul agresiv: ai putea să îl opreşti spunând ceva şi determinându-i şi pe alţii să spună ceva, la rândul lor, poţi să îi dai o mâna de ajutor victimei, poate împreună cu alţi colegi din jur l-aţi putea opri pe agresor, poţi să ceri ajutorul profesorilor sau autorităţilor pentru a opri conflictul sau te poţi oferi să fii tu cel care să îi ajuţi pe cei doi să facă “pace”.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?