Cum le spui părinţilor că ai luat o notă mică la şcoală

3

Oricărui elev, oricât de silitor ar fi, i se întâmplă să mai ia şi câte o notă mică. Atunci când se întâmplă, cel mai greu este să le dai vestea părinţilor că ai încasat o notă care îţi dă peste cap toate rezultatele pe care le-ai obţinut până acum. Pentru a nu transforma totul într-o problemă de familie, atunci când se întâmplă să iei o notă mică, fă-ţi un plan înainte de a da ochii cu părinţii. Asta nu înseamnă să începi să te gândeşti cum să le ascuzi alor tăi ce s-a întâmplat, din contră, ai nevoie de o strategie prin care să le dai vestea fără să îi superi.

Nu încerca să ascuzi nota. Chiar dacă îţi vine această idee, renunţă, pentru că îţi vei complica situaţia fără să îţi dai seama. În plus, să ascunzi o notă de părinţii tăi este un semn de imaturitate, în timp ce părinţii tăi ţi-au demonstrat de multe ori că au încredere în tine şi vor să fii responsabil şi să îţi asumi consecinţele faptelor tale.

Vorbeşte cu ambii părinţii. Chiar dacă simţi că unul dintre părinţi este mai indulgent atunci când vine vorba de rezultate şcolare, atunci când notele tale nu arată foarte bine, vorbeşte cu ambii părinţi, fără să te temi şi să te ascunzi. În felul acesta le demonstrezi că îţi asumi greşeală. Spune-le că ai luat o notă proastă înainte să le arăţi lucrarea sau carnetul de note. Şocul e mai puţin puternic atunci când auzi ceva înainte să şi vezi negru pe alb.

Explică-le de ce ai luat nota respectivă. Atunci când vorbeşti cu părinţii tăi explică-le de ce ai luat notă mică. Analizaţi împreună motivele, purtaţi o discuţie sinceră şi deschisă şi găsiţi o soluţie care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti rezultatele.

Fă un plan de acţiune şi arată-l părinţilor. Atunci când rezultalele pe care le obţii la şcoală nu sunt tocmai cele pe care ţi le doreşti, fă-ţi un plan de acţiune în aşa fel încât să ajungi să îţi îmbunătăţeşti performanţele. Poate ai nevoie de mai multe ore de studiu, ori poate eşti prea obosit şi ai nevoie de odihnă, e posibil să ai nevoie să iei câteva meditaţii, ori să citeşti mai mult la o anumită materie – indiferent cum sună planul tău de îmbunătăţire a rezultatelor arată-l şi părinţilor şi cere-le părerea. Atunci când iei o notă mică, dar ai un plan de redresare, părinţii tăi nu vor avea cum să fie dezamăgiţi de tine.

Scoate în evidenţă lucrurile pozitive. Nu lăsa o notă proastă să eclipseze toate performanţele pe care le-ai obţinut până acum. Consideră că nota mică pe care ai luat-o este doar o întâmplare nefericită şi îndreaptă-ţi atenţia asupra a ceea ce ai învăţat sau spre notele bune pe care le-ai luat la alte materii. Dacă profesorii te laudă de multe ori, dacă te dau ca exemplu în faţa colegilor de clasă, nu uită să le spui şi părinţilor tăi acest lucru pentru a echilibra puţin situaţia.

Nu te speria de furia părinţilor. Dacă atitudinea ta este potrivită chiar şi atunci când ai luat o notă mică şi eşti deschis să vorbeşti cu părinţii tăi despre acest lucru, nu îţi fie teamă că aceştia se vor înfuria. Şi părinţii tăi au fost odată elevi şi îşi vor aminti probabil că nici ei nu au avut doar note mari.

 

3 comentarii

 1. Dar daca din cauza unui profesor care din tot exercitiul de jumatate de tabla ai gresit o cifra banala care nu a influentat ex si nu ai gresit-o ca nu ai stiut, ci ca ai fost putin neatent si profesorul te trece la loc si iti da 2?Parinti mei tot s-au suparat foarte tare si s-a intamppat din nou :(...m-am saturat vreau sa ma mut la alt profil sa scap de el...

   (11)
   (1)
 2. Eu am luat un 5 la mate si ma agit si nu ma pot calma. Am inceput cu stangul la matematica dar la alte materii chiar ma descurc. Cu siguranță o să-i spun doamnei sa nu imi puna nota . Dar ce ma fac, colegii mei au patru note la mate iar eu numai una. Cine ma poate ajuta? Ce pot sa fac in aceata situatie?

   (0)
   (0)
  • Sunt în aceeași situatie. Eu am încercat sa o rog pe profesoara sa îmi mărească nota si sa îmi dea ceva suplimentar de făcut pentru a mi pune o nota buna

    (0)
    (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?