Cum faci o baterie din cartofi

0

Te-ai gândit că un ceas poate funcţiona cu ajutorul a doi cartofi? Poţi încerca următorul experiment şi ai să te convingi că este posibil.

Materialele de care ai nevoie

– Doi cartofi

– Două fire de cupru

– Două cuie galvanizate

– Trei cleme crocodil prinse între ele cu sârmă

– Un ceas care funcţionează cu baterii de 1-2 volţi

Cum procedezi

Scoate bateria de ceas din compartimentul ei.

Numerotează cei doi cartofi cu 1 şi 2.

Înfige câte un cui în fiecare cartof.

În fiecare cartof introdu apoi câte o bucată scurtă de fir de cupru cât mai departe de cui.

Foloseşte apoi un clemă crocodile pentru a lega firul de cupru din cartof de partea pozitivă (+) din compartimentul bateriei de ceas.

Foloseşte apoi clipul aligator pentru a lega cuiul din cartoful numărul doi de partea negative (-) din compartimentul bateriei de ceas.

Foloseşte apoi al treilea clema crocodil pentru a lega cuiul din cartoful numărul unu cu firul de cupru din cartoful numărul doi. Acum poţi fixă ceasul!

Cum funcţionează ceasul cu cartof

Bateria cartof este o baterie electrochimică, cunoscută şi ca celulă electrochimică. O celulă electrochimică este o celulă în care energia chimică este transformată în energie electrică de un transfer spontan de electroni. În cazul cartofului, zincul din cui reacţionează cu firul de cupru. Cartoful acţionează ca un fel de tampon între ionii de zinc şi cei de cupru. Ionii de zinc şi de cupru ar reacţiona dacă ar interacţiona în afara cartofului, dar vor genera doar căldură. Din moment ce cartoful îi ţine la distanţă, transferul de electroni va trebui să aibă loc de-a lungul firelelor de cupru ale circuitului, care conduc energia la ceas.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?