Cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română

0

Gramatica limbii române nu este foarte ușoară, însă atunci când studiezi cu atenție regulile și ții cont de acestea ai toate șansele să vorbești și să scrii corect. Descoperă câteva dintre cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română și încearcă să le eviți.

Datorită în loc de “din cauză” și invers: Prepoziția “datorită” se folosește atunci când ne referim la un efect pozitiv, iar “din cauza” atunci când efectul este negativ. Niciodată invers!

Folosirea greșită a verbului “a vrea”: în limba română există două verbe care exprimă aceeași idee: “a vrea” și “a voi”. Dar nu “a vroi”. Greșeala apare atunci când trebuie să formăm la indicativ timpul imperfect. Formele corecte sunt : eu vream/voiam, tu voiai (mai rar – vreai), el vrea/voia, noi vream/voiam, voi vreați/voiați, ei vreau/voiau. “Vroiam” nu este acceptată și este considerată o greșeală gramaticală.

Mi-ar place ”în loc de “mi-ar plăcea”: Una dintre cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română este folosirea greșită a formei de condițional optativ a verbului “a plăcea”

Adverbul ”decât” versus ”numai” sau ”doar”: Deși toate trei indică o restricție, adverbul decât se folosește doar în construcții negative.

Omiterea prepoziției ”pe” din acuzativul cu prepoziție “pe care”: Pe lângă faptul că excluderea prepoziției ”pe” este o greșeală gramaticală, în unele construcții atunci când este omisă poate schimba înțelesul enunțului.

Vigurla între subiect și predicat: Virgula între subiect și predicat este considerată una dintre cele mai grave greșeli gramaticale din limba română.

Folosirea greșită a formei de imperativ negativ a verbelor “a face” și “a zice”:  Formele corecte sunt “Nu face asta!”/ “Nu zice asta!”, în timp ce “Nu fă asta!” / “Nu zi asta!” sunt greșeli gramaticale.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?