Ceasul solar

0

De-a lungul timpului, oamenii, animalele şi chiar plantele s-au orientat după soare. Pământul se roteşte în jurul soarelui la o viteză constantă. Pe Pământ, este vizibil cum soarele răsare de la est şi apune la vest, mişcându-se pe cer într-un mod predictibil. Cu ajutorul unui “ceas solar” puteţi determina şi voi, oricând, cât este ora.

Materiale necesare:

Un băț

Pietre sau cretă

200-300 grame de plastilină

Un ceas obişnuit

Caută un loc însorit pe asfalt, modelează din plastilină un mic suport în care să înfigi băţul, exact în centru şi asigură-te că acesta stă perfect vertical.

De-a lungul unei zile, pune o piatră (sau noteză cu creta pe asfalt) în punctul în care cade umbra băţului la fiecare oră. În funcţie de timpul pe care îl ai la dispoziţie, e posibil să fie nevoie de mai multe zile până ce “ceasul solar” să fie gata.

După ce este gata, îl poţi folosi pentru a spune cât este ceasul. Atunci când vrei să ştii cât este ora, nu va mai fi nevoie să foloseşti un ceas clasic, ci e suficient să te uiţi unde se află umbra băţului.

La început s-ar putea să ţi se pară destul de dificil să spui cu precizie cât este ora. Cu puţin exerciţiu, vei putea să determini ora cu o marja de eroare foarte mică.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?