Ce riști dacă copiezi la teste

0

Oricât de tentant ar părea uneori să te inspiri din diverse surse în timpul unui test, mai bine renunţă. Copiatul la examene şi teste poate avea consecinţe deosebit de grave. Iată câteva dintre motivele care ar trebui să te convingă de ce nu e bine să copiezi la examene.

Copiatul îţi poate aduce cea mai mică notă

Atunci când te gândeşti să copiezi la un test o faci pentru a lua o notă mai mare. Totul se poate întoarce împotriva ta, iar planurile îţi vor fi date peste cap foarte ușor. Atunci când sunt prinşi că copiază, elevi sunt notaţi cu cea mai mică notă. În plus, unele şcoli au reguli extrem de stricte când vine vorba despre copiat, aşa că gândeşte-te ce consecinţe grave ai putea suporta dacă ţi-ar trece prin cap să copiezi la un test.

Te păcăleşti în primul rând pe tine

O notă mare pe care ai luat-o pentru că ai copiat la testul respectiv nu are nicio valoare, pentru că nu reflectă nimic din ceea ce ai învăţat până acum. Atunci când copiezi, te păcăleşti singur! Unul dintre rolurile pe care le are şcoala este acela de a te ajuta să devii o persoană mai bună, în cât mai multe privinţe, şi îţi dezvăluie acele abilități pe care le ai, însă nu ai putea să înveţi aceste lucruri atunci când încerci să îi înşeli pe ceilalţi şi implicit pe tine. Singurul lucru pe care ai putea să îl înveţi dacă copiezi ar fi cum să îi înşeli pe ceilalalți.

Copiatul devine un obicei

Ţi s-a întâmplat vreodată să spui o minciună, iar apoi să fii nevoit să minţi în continuare tocmai pentru a acoperi minciuna iniţială? La fel se întâmplă şi cu copiatul. De exemplul, dacă nu ai învăţat tabla înmulţirii şi te-ai ajutat de fiţuici la teste, vei recurge la copiat şi în continuare pentru că dacă nu ai învăţat tabla înmulţirii la momentul potrivit, nu o vei şti nici atunci când va trebui aplicată în probleme mai complicate. De fiecare dată când copiezi nu înveţi noţiunile şi lecţiile care îţi vor trebui şi mai târziu.

Copiatul este la fel ca minciuna

Unii elevi fac din copiat un titlu de glorie. Poate ţi s-a întâmplat să întâlneşti acel gen de copii care se laudă cu faptul că au copiat la teste sau atunci când şi-au făcut temele şi de multe ori povestesc aceste lucruri cu mândrie, considerând că în acest fel dovedesc cât de inteligenţi sunt. Dar gândeşte-te acum de câte ori ai auzit pe cineva lăudându-se cu faptul că a minţit? Probabil că nu de prea multe ori şi asta pentru oamenii în general nu au o părere prea bună despre cei care mint. Gândeşte-te la un lucru: de fiecare dată când copiezi, e ca şi cum i-ai spune profesorului că ceea ce ai scris în foaia de test este ca urmare a studiului intens, dar pentru că acest lucru nu e adevatat, atunci nu ai făcut altceva decât să minţi!Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?