Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cadran solar

Cadran solar
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Istoria cadranului solar este foarte veche. Cu multe secole în urmă oamenii au observat că Soarele pare că se deplasează pe bolta cerului şi ca umbrele pe care le proiectează pe Pământ urmează mersul său.

Plecând de la această observaţie, ei au construit un instrument care indică orele, servindu-se în timpul zilei de mişcarea unei umbre; acesta era cadranul solar.

Şi voi puteţi construi un astfel de instrument, cu care să împodobiţi grădina sau balconul şi cu ajutorul căruia să aflaţi “ora exactă” direct de la Soare, în zilele însorite.

Materiale necesare: o bucată de scândură sau de placaj, două cuişoare şi puţină vopsea.

Cum procedați: tăiaţi scândura cu un disc cu diametrul de 30 de centimetri. Acesta va fi cadranul ceasului solar. Partea care indică direcţia umbrei se numeşte gnomon şi o confecţionaţi din scândura, tăind un triunghi dreptunghic care să aibă una dintre catete lungă de 15 centimetri (cât raza cadranului).

Printr-o linie trasă cu creionul însemnaţi un diametru de cadran, împărţindu-l în două.

Deasupra unei jumătăţi a diametrului trasat (deci a unei raze) aşezaţi triunghiul de lemn, având grijă că baza sa (partea care se sprijină pe cadran) să aibă latura de 15 centimetri lungime, iar cealaltă latură a unghiului drept să vină până la marginea exterioară a cadranului.

Citește și:   Educație. Ce știm și la ce ne ajută?

Vopsiţi-l cu două culori, de exemplu cadranul în galben, iar gnomonul în roşu. Folosiţi o vopsea bună, rezistentă la căldură şi la umezeală.

Când vopseaua s-a uscat, aşezaţi cadranul în curte, într-un loc unde bate Soarele toată ziua. Îndreptăţi partea exterioară a gnomonului către nord.

Când razele Soarelui vor cădea drept asupra gnomului şi acesta nu va proiecta nici o umbră va fi ora 12. Scrieţi deci pe cadran, sub gnomon, cifra 12.

Serviţi-vă apoi de un ceas şi din oră în oră însemnaţi pe cadran câte o linie în dreptul vârfului umbrei, scriind cifrele corespunzătoare: 13, 14, 15, etc. La orele 6 şi 18 umbra va forma un unghi drept cu gnomonul, indicând direcţiile est şi vest.

La jumătatea distanţelor care indică orele, bateţi câte o ţintă colorată, care să indice jumătăţile de oră. Despărţind printr-un semn distanţa dintre ţintă şi linia orei, obţineţi un reper şi pentru sfertul de oră.

De la răsăritul şi până la apusul Soarelui, acest instrument simplu vă va indica ora cu destulă precizie.

Articole interesante

Lasa un comentariu