Adormi atunci când citești? Cum eviți acest lucru!

0

Cititul este o activitate relaxantă, însă uneori poate deveni prea relaxantă. Fie că citeşti ceva în timpul liber, ori ai de citit o carte pentru şcoală ţi s-a întâmplat probabil de multe ori să adormi după ce ai parcurs doar câteva pagini. Este bine să știi că nu ți se întâmplă doar ție!

De ce se întâmplă acest lucru?

Cea mai frecventă cauză este oboseală acumulată pe parcursul zilei.

După o zi plină la şcoală va fi extrem de dificil să te mai poţi concentra suficient pentru a citi o carte fără să adormi, mai ales că această activitate se desfăşoară într-un mediu cât se poate de confortabil, când nu mai ai nimic altceva de făcut.

Cum poţi să citeşti fără să adormi. Iată câteva metode care ţi-ar putea folosi chiar şi după o zi încărcată la școală!

  • Combină cititul cu alte activităţi. Atunci când citeşti poţi încerca să mai faci şi altceva pentru a te menţine activ. De exemplu, poţi sublinia sau lua notiţe mai ales atunci când citeşti o carte pentru şcoală sau pentru un examen, ori poţi pune muzică pe fundal.
  • Pauzele sunt importante. Citeşte câteva pagini, apoi ia o pauză, reflectează asupra a ceea ce ai citit, după care te poţi reîntoarce la carte. Chiar dacă îţi va lua mai mult timp să termini de citit cartea respectivă, această metodă te va ajuta să nu adormi în timp ce citeşti.
  • Ţine capul sus. Atunci când citeşti este tentant să te întinzi în pat sau pe canapea cât mai confortabil, însă acest lucru te va ajuta să adormi instant, în momentul în care ai deschis cartea. Încearcă să ai o poziţie care să te împiedice să adormi uşor.
  • Stai activ. Atunci când citeşti, soliciţi ochii şi creierul, însă nu şi restul corpului. Caută să faci tot felul de mişcări şi exerciţii cu mâinile şi picioarele, care să îţi permită în acelaşi timp să te concentrezi şi asupra a ceea ce citeşti. Guma de mestecat sau gustările uşoare te-ar putea ajuta, de asemenea, să nu adormi în timp ce citeşti.
  • Sunetele şi lumina te ajută. Atunci când citeşti foloseşte o lumină suficient de puternică şi în niciun caz una difuză care să te îmbie la somn. De asemnea, dacă pe fundal ai grijă să se audă şi un sunet discret, este puțin probabil să adormi în timp ce citeşti.
  • Schimbă locul în care citeşti. Încearcă să găseşti locuri în casă cât mai diferite în care să poţi citi: în bucătărie sau pe terasă, afară, atunci când timpul permite, sunt doar două alternative la mult mai confortabila canapea.
  • Încearcă să citeşti şi în alte momente ale zilei. Dacă ai obiceiul de a citi doar seara, înainte de culcare, sunt mari şanse să adormi de fiecare dată. Poți să schimbi ora şi să citeşti şi în alte momente ale zilei. Încearcă pe cât posibil să citeşti la lumină naturală.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?