11 reguli de viaţă de la Bill Gates pentru elevii de liceu

0

Cine nu a auzit de Bill Gates? Cofondatorul Microsoft şi cel mai bogat om din lume a ţinut în urmă cu câţiva ani un discurs în faţa elevilor unui liceu, cărora le-a oferit 11 lecţii de viaţă. Gates le-a spus celor care îl ascultau cu mare atenţie, că aceste reguli nu le vor fi predate niciodată la şcoală.

El este de părere că sistemul actual de învăţămât nu îi pregăteşte deloc pentru viaţă pe copii şi că realitatea de care mai devreme sau mai târziu se vor lovi îi va conduce automat la eşec.

Iată care sunt cele 11 reguli de viață pe care Bill Gates le-a oferit copiilor care se pregătesc să pășească în viața reală.

 1. Viaţa nu e dreaptă. Obişnuieşte-te cu ideea!
 2. Lumii prea puţin îi pasă de stima ta de sine. Lumea va aştepta ca tu să realizezi ceva înainte să începi să ai o părere bună despre tine.
 3. Nu vei face 40.000 de dolari pe an imediat după ce termini liceul. Nu vei fi un vicepreşedinte cu telefon în maşină, până nu le câştigi pe amândouă.
 4. Dacă ai impresia că profesorul este prea dur, aşteaptă până când ai să ai un şef.
 5. Să vinzi burgeri nu este sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o denumire pentru acest lucru. Îl numeau: oportunitate.
 6. Dacă o dai în bară nu este vina părinţilor tăi, aşa că nu te mai văita şi învaţă din greşeli.
 7. Înainte să te naşti, părinţii tăi nu erau aşa de plictisitori cum sunt acum. Au ajuns aşa pentru că ţi-au plătit cheltuielile, ţi-au spălat hainele şi te-au ascultat întotdeauna. Aşadar, înainte de a salva pădurea tropicală de paraziţii din generaţia părinţilor tăi, încercă să “scoţi păduchii” din propriul dulap.
 8. Poate şcoala a scăpat de învingători şi învinși, dar viaţa nu. În unele şcoli au “abolit” notele şi te lasă să te gândeşti cât timp vrei pentru a da răspunsul corect. Aceasta nu are însă nicio legătură cu viaţa reală.
 9. Viaţa nu se împarte în semestre. Nu ai veri libere şi doar câţiva colegi sunt poate preocupaţi să te ajute să te regăseşti. Faci acest lucru în timpul liber!
 10. Programele TV nu înseamnă viaţa reală. În viaţa reală, oamenii ies din cafenea şi pleacă la muncă.
 11. Poartă-te frumos cu tocilarii. Sunt mari şanse să ajungi să lucrezi pentru unul dintre ei.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?