Legile mişcării ale lui Newton

0

Forţa reprezintă orice poate schimbă starea de mişcare a unui obiect, cum ar fi un impuls sau o tracţiune. Foloseşti forţa în multe acţiuni pe care le faci zilnic. De exemplu, foloseşti forţa când apeşi tastatura computerului sau arunci o minge. Gravitaţia acţionează ca o forţă constantă asupra corpului, pentru a rămâne “cu picioarele pe Pământ” la propriu.

Pentru a descrie o forţă folosim direcţia şi puterea. De exemplu, atunci când arunci o minge exerciţi o forţă într-o anumită direcţie. Aceasta este direcţia în care mingea va călători. De asemenea, cu cât loveşti mai tare mingea, cu atât puterea de lovire este mai marea, iar mingea se va duce mai departe.

Isaac Newton este cel care a adus cele trei Legi ale Mişcării pentru a descrie, ştiinţific, cum se mişcă lucrurile. Fizicianul a mai demonstrat cum funcţionează gravitaţia, care este de asemenea o forţă importantă care afectează tot ce ne înconjoară.

Prima lege a mişcării

Prima lege spune că un obiect în mişcare va continua să se mişte în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi direcţie dacă nicio altă forţă nu acţionează asupra lui.

Acest lucru înseamnă că dacă loveşti o minge va zbura până când o forţă va acţiona asupra ei. Atunci când loveşti o minge, forţele încep să acţioneze asupra ei imediat. Inclusiv rezistenţa, frecarea cu aerul sau gravitaţia. Gravitaţia trage mingea în jos şi rezistenţa aerului o încetineşte.

A două lege a mişcării

A două lege spune că, cu cât masa obiectului este mai mare cu atât mai mare va fi forţa pentru a accelera obiectul. Există chiar şi o ecuaţie care spune că Forţa = masa x acceleraţia.

Acest lucru mai înseamnă că, cu cât loveşti mai tare mingea cu atât mai departe se va duce.

A treia lege a mişcării

A treia lege a mişcării spune că pentru fiecare acţiune există o reacţie egală şi opusă. Acest lucru înseamnă că sunt întotdeauna două forţe care sunt la fel.

Păstram exemplul de mai su și putem spune că atunci când loveşti mingea cu piciorul există o forţă a piciorului asupra mingii şi în acelaşi timp o forţă egală pe care mingea o pune asupra piciorului tău.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?