Fotosinteza: Cum se hrănesc plantele

1

Toate vieţuitoarele au nevoie de energie pentru a trăi, energie care provine din hrană. Spre deosebire de oameni şi animale, plantele îşi iau energia într-un mod diferit – prin fotosinteză!

Plantele iau apă din sol prin vasele lemnoase, numite xilem. Apa ajunge astfel la frunzele plantelor. Frunzele absorb dioxidul de carbon din aer în plantă. Dioxidul de carbon se amestecă cu apa. Energia solară ajută acest proces să aibă loc şi transformă amestecul într-un zahăr numit glucoză. Glucoza este hrana plantei care îi dă energia să crească.

Alte lucruri interesante despre fotosinteză

În frunzele plantelor se găseşte o substanţă numită clorofilă. Clorofila este cea care dă culoarea verde a frunzelor. Tot clorofila atrage energia solară pe care planta o poate folosi.

Atunci când plantele absorb dioxid de carbon din aer, ele eliberează oxigen. Noi, oamenii avem nevoie de acest oxigen pentru a trăi. În schimb, ajutăm plantele, eliberând la rândul nostru, dioxid de carbon.

Plantele au nevoie, de asemenea, de minerale din sol pentru a creşte. Azotul le ajută să crească şi să îşi formeze frunze, fosforul le ajută să îşi formeze rădăcini puternice, iar potasiul ajută plantele să facă fructe şi să se menţină sănătoase.

Plantele au nevoie de cantităţi mari de azot, fosfor şi potasiu, iar solul nu are întotdeauna aceşti nutrienţi. Cei care cultivă plante obişnuiesc, din acest motiv, să fertilizeze solul pentru ca plantele pe care le cultivă să aibă toţi nutrienţii necesari.Un comentariu

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?