Experimentul „Turnul din Pisa” făcut de Galileo Galilei

0

Toate corpurile lansate în acelaşi timp cad cu aceeaşi viteză, indiferent de greutatea lor, acest lucru a fost demonstrat prima dată de Galileo Galilei, prin ceea ce a rămas în istorie drept experimentul “Turnul din Pisa”.

Împreună cu doi asistenţi ai săi, Galileo Galilei a urcat două ghiulele în vârful Turnului din Pisa, cele două având greutăţi diferite, mai exact una avea dublul greutăţii celeilalte.

Apoi le-a lăsat să cadă simultan şi a constatat că cele două obiecte au atins pământul în acelaşi timp, contrazicând prin acest experiment teoria fundamentală despre mişcare a lui Artistotel care susţinea că dintre două corpuri de greutăţi diferite care sunt lăsate să cadă de la aceeaşi înălţime, cel mai greu dintre ele ajunge mai repede decât cel cu greutatea mai mică.

Despre experimentul “Turnul din Pisa” nu s-a vorbit deloc la momentul în care se presupune că a avut loc şi au fost mulţi şi cei care s-au îndoit că acesta chiar s-ar fi petrecut.

Indiferent că Galileo a făcut sau nu acest experiement din Turnul din Pisa, cert este că a formulat propria lege a căderii corpurilor, respingând astfel principiul lui Artistotel. Teoria a fost confirmată peste ani și de alți fizicieni care au încercat experimentul.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?