De ce a strigat Arhimede „Evrika”

0

Regele Hieron II din Siracusa a tocmit un bijutier să îi facă o coroană din aur, dar atunci când a văzut ce a realizat acesta imediat l-a suspectat că a încercat să îl păcălească, înlocuind o parte din aur cu argint ieftin.

Pentru că nu avea nicio dovadă ca să îl poată pune la zid pe bijutier, regele a apelat la Arhimede căruia i-a cerut să găsească o cale prin care să afle adevărul.

Arhimede s-a chinuit zile în şir pentru a rezolva această problema, însă oricât încerca să îşi dea seama şi să găsească o soluţie, totul părea imposibil.

Legenda spune că Arhimede a găsit soluţia în timp ce făcea baie: în timp ce stătea în cadă, el a observat cum nivelul apei a crescut, iar acest lucru l-a inspirat să găsească soluţia la dilema regelui şi să exclame “Evrika!”, una dintre cele mai cunoscute expresii din istoria fizicii.

Arhimede a realizat astfel că un obiect scufundat într-un fluid dislocă un volul de apă egal cu volumul obiectului respectiv. Apoi, a introdus în ecuaţie datele pe care le avea de la rege şi a descoperit următoarele: coroana era mai puţin densă decât aurul, dar mai densă decât argintul, ceea ce înseamnă că bijutierul amestecase cele două metale, iar suspiciunile regelui erau întemeiate.

Restul este instorie!Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?