Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cele mai mari tsunami din istorie

Cele mai mari tsunami din istorie
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Despre tsunami a început să se vorbescă mai mult abia în 2004 când un val gigant a lovit insula indoneziană Sumatra, provocând mii de pierderi de vieţi omeneşti. Dar aceste fenomene devastatoare s-au petrecut şi până atunci.

Tsunami sunt valurile uriaşe care se produc în apele oceanelor, după ce un cutremur de mare intensitate a avut loc. Un tsunami se poate deplasa pe ocean cu până la 805 de kilometri pe oră.

Cel mai recent tsunami s-a petrecut pe 11 martie 2011. Atunci cel mai puternic seism produs în Japonia în ultimii 7 ani a provocat un tsunami cu valuri de peste 10 metri înălţime. Numărul victimelor a depăşit 18.000.

Sumatra, Indonesia – 26 decembrie 2004

Un cutremur cu magnitudinea de 9.1 grade pe scara Richter a lovit Sumatra, urmat de un tsunami devastator. Numărul victimelor provocate de valul ucigaş a fost estimat la 230.000 de persoane, iar pagubele materiale au fost de asemenea imense. Valurile au atins 50 de metri şi au provocat daune în mai mult de 14 ţări.

Alaska – 9 iulie 1958

Cel mai mare val tsunami din istorie a avut o înălţime de 524 de metri. Valul a lovit Alaska, cu o viteză de 150 de km/oră, în zona numită Lituya Bay, în seara de 9 iulie 1958. Acest tsunami s-a produs după un cutremur de 8.3 grade pe scara Richter.

Citește și:   Lucrurile pe care nu le vedem. Lumea microscopică

Lisabona, Portugalia -1 noiembrie 1755

Cutremurul care s-a petrecut în 1755 în Lisabona a avut magnitudinea de 9 grade pe scara Richter. Acest cutremur care a lovit oraşul de coastă al Portugaliei şi a fost resimţit în aproape toată Europa, a declanșant un tsunami care a provocat mai mult de 100.000 de pierderi omeneşti în Portugalia, Spania şi Maroc. Un sfert din populaţia oraşului Lisabona a dispărut atunci, iar pagubele materiale au fost considerabile.

Alaska – 27 martie 1964

Cutremurul din Vinerea Mare, cum este cel care s-a petrecut în Alaska în 1964, este cel mai mare care a avut loc în America de Nord. Cutremurul a provocat un tsunami care s-a deplasat cu o viteză de 400 mile/oră. Numărul victimelor nu a fost mai mare de 100, însă acest tsunami a provocat pagube materiale mari. Cutremurul a avut magnitudinea de 9.2 grade pe scara Richter.

Krakatau, Indonezia – 27 august 1883

Erupţia vulcanului Krakatau a provocat un tsunami şi unde de şoc care au dus la pierderea a 40.000 de vieţi omeneşti. Mai multe valuri cu înălţimea de peste 37 de metri au măturat insulele indoneziene din sudul insulei Sumatra şi vestul insulei Java şi au distrus oraşele Merak şi Anger.

Citește și:   5 mituri din ştiinţă care continuă să existe

Articole interesante

Lasa un comentariu