Ce sunt pleonasmele: definiţie şi exemple

1

Pleonasmul este o greşeală de exprimare, care constă în folosirea alăturată a unor cuvinte sau a unor construcţii cu acelaşi înţeles.

În funcţie de context şi de intenţie, pleonasmul poate reprezenta fie o greşeală de logică sau o stângăcie de exprimare — pentru că aduce redundanţă  în transmiterea informaţiei — fie o figura de stil, îndeplinind acelaşi rol ca repetiţia retorică.

Lingviştii spun că pleonasmele apar din cauza necunoaşterii etimologiei cuvintelor. O altă cauză ar fi nerecunoaşterea sensului cuvintelor împrumutate.

Iată câteva dintre pleonasmele cel mai des întâlnite în limba română:

abundenţă mare, abuz exagerat , mare aploare, a anticipa dinainte, avalanşă de zăpadă, a avansa înainte, aversă de ploaie, ceremonie solemnă, a coabita împreună, cutremur de pământ, garderoba de haine, lihnit de foame, pacienet bolnav, perioadă de timp, perspectiva de viitor , a survola peste.Un comentariu

  1. avalanșă de zăpada nu cred că este greșit pentru că aceasta poate fi și de pietre, și dacă nu atunci aș vrea să știu cum corect se spune cînd e vorba de pietre

     (5)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?