6 inventatori români care au schimbat lumea

0

România se mândreşte cu numeroase personalităţi, oameni de ştiinţă şi mari invetatori, care au reuşit să schimbe definitiv lumea.

Invenţiile românilor sunt folosite şi în ziua de azi, în fiecare colţ al lumii, unele dintre ele făcând parte din viaţa noastră de zi cu zi.

Iată câteva personalităţi remarcabile care au revoluţionat omenirea, dar ţine cont că sunt mult mai mulţi oameni de valoare care şi-au pus amprenta în domeniile lor şi care ne aduc motive de mândrie.

Nicolae Păulescu, profesor de psihologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti a descoperit în 1921 insulina, hormonul secretat de pancreas.

Descoperirea sa a salvat şi salvează în continuare viaţa oamenilor care suferă de diabet insulino-dependent şi care nu pot trăi fără substanţă descoperită de romanul Nicolae Păulescu.Insulina reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi al mineralelor din organism.

Aurel Vlaicu a fost un pionier al aviaţiei mondiale. El a construit două avioane în formă de săgeata care au purtat numele de Vlaicu 1 şi Vlaicu 2, şi este şi cel care a făcut primul avion din metal din lume.

Petrache Poenaru, matematician şi inginer, este cel care a schimbat pentru totdeauna domeniul instrumentelor de scris. Poenaru este inventatorul stiloului,ce-i drept, un instrument de scris folosit tot mai rar în ziua de azi, dar care la vremea respectivă a făcut trecerea de la tocul care trebuia înmuiat permanent în cerneală la o metodă mult mai simplă şi mai comodă de a scrie.

Henri Coandă este cel care a inventat avionul cu reacţie, provocând astfel o revoluţie în construcţia de motoare de avioane.

Emil Racoviţă este romanul care a cucerit Polul Sud, explorând un teritoriu nou până atunci, Antarctica. În expediţia sa la Polul Sud, Racoviţă a fost însoţit de exploratorul Roald Amundsen. În 1920, Emil Racoviţă a fondat primul institut speologic din lume.

Ioan Cantacuzino, unul dintre cei mai renumiţi medici pe care i-a avut România, a fost inventatorul unei metode de vaccinare antiholerică ce a salvat mii de vieţi. Vaccinul antiholeric este folosit şi astăzi în ţările în care se semnalează cazuri de holeră.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?