Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Bunele maniere atunci când practici un sport

Bunele maniere atunci când practici un sport
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Bunele maniere nu trebuie să lipsească de pe terenul de sport, cu atât mai mult cu cât printre cele mai importante rolurile pe care le are sportul este să educe şi să disciplineze.

Totodată, sportul scoate la suprafaţă latura competitivă a fiecăruia dintre cei aflaţi la un moment dat în joc. Chiar dacă pe teren eşti faţă în faţă cu adversarul şi îţi doreşti mai mult ca orice să câştigi, nu renunţa la maniere! O victorie poate fi umbrită tocmai de un comportament neadecvat, lipsit de fair-play şi de gesturi politicoase.

Iată care sunt bunele maniere de care nu trebuie să uiţi nici măcar atunci când eşti într-o competiţie sportivă.

  • Nu fi niciodată mai agresiv decât este necesar. Există sporturi mai dure, în care forţa fizică este esenţială. Cu toate acestea nu întrece limita, chiar dacă îţi doreşti să câştigi. Forţă fizică este una, poate de multe ori necesară în sporturile pe care le practici, agresivitatea este cu totul altceva.
  • Dacă ai lovit vreun adversar sau un coechipier în timpul jocului, cere-i scuze imediat după ce jocul se încheie şi asigura-te că este în ordine. Cel pe care l-ai lovit trebuie să înţeleagă că a fost din greşeală şi în niciun caz nu a fost un tertip pentru a-l împiedică să câştige.
  • Ajută-i pe cei de pe teren să se ridice, dacă aceştia se împiedică şi cad în timpul jocului. Lasă la o parte competiţia dacă cel care are nevoie de ajutor este de la echipa adversă.
  • Nu este cazul să te comporţi nepoliticos atunci când pierzi. Gândeşte-te cum vei acţiona dată viitoare, ce vei face diferit, păstrează-ţi calmul şi fii politicos. Felicita echipa adversă sau pe celălalt adversar şi spune-i că jucat bine.
  • Manierele trebuie păstrate chiar şi atunci când câştigi. Orice victorie trebuie sărbătorită şi ai toate drepturile să te bucuri din plin, dar în niciun caz nu profita de moment pentru a-I umili sau jigni pe cei de la echipa adversă. Dacă ai câştigat, bucură-te de victorie şi nu răni sentimentele nimănui.
  • Nu uita să le mulţumeşti celor care te-au susţinut. Acesta ar trebui să fie primul gest pe care îl faci atunci când câştigi o competiţie sportivă. Fie că e vorba de antrenor, care ţi-a fost aproape cu sfaturi importante, fie că e vorba de familia care ţi-a încurajat pasiunea şi talentul, ori prietenii care au fost alături de tine, toţi merită să audă câteva cuvinte frumoase de la tine în momentul în care îţi savurezi victoria.
  • Strânge mâna adversarului la finalul meciului. Acesta este cel mai important gest pe care poţi să îl faci pe teren, după ce jocul se încheie. Indiferent că ai câştigat sau că ai fost înfrânt, ai curajul să îl priveşti pe adversar în ochi, să îl feliciţi pentru felul în care a jucat şi să îi strângi mâna. Arată că nu ai resentimente şi că eşti un sportiv în adevăratul sens al cuvântului.
Citește și:   Codul bunelor maniere: Respectă intimitatea celor din jur

Articole interesante

Lasa un comentariu