Faptul că unii colegi, vecini, prieteni din lumea reală sau de pe net ori chiar necunoscuți aleg să ne insulte, să încerce să ne umilească, nu îl putem schimba prea ușor. Dar ceea ce putem face e să le răspundem într-un mod care să-i dezarmeze. Și iată câteva exemple:
- Ți-a spus cineva ceva urât? Pretinde că nu-l auzi sau nu le-ai văzut mesajul- nimic nu este mai încurajator al unui astfel de comportament ca atunci când victima bullyingului nu se lasă vizibil afectată. Mai pe românește, nu le da apă la moară. Nu le răspunde la fel, de fapt nu le răspunde în nici un fel.
- Dacă ei insistă și ești nevoit să le răspunzi cumva, poți să le spui ceva dezarmant ca: ”Ascultă, asta te face să te simți tu mai bine și mai important?”. Dacă le poți spune asta în fața altora, calm și ferm, vei vedea că cel care te umilește nu va mai fi la fel de sigur pe el.
- Nu-i răspunde în același mod jignitor – dar poți folosi un sarcasm inteligent, mai ales cu cei care știi că au un obicei din a-și bate joc de ceilalți: ”Numai atâta poți? Cred că aveai insulte mai bune în program săptămâna trecută.” sau ”O, ce frică îmi e de tine!”. Ori ”Scuze, nu te-am auzit, credeam că vorbești singur.”
- Ia-ți o poziție de putere- chiar dacă nu îi răspunzi înapoi prin voce, comunici că ești afectat și vulnerabil prin limbajul trupului. Este de datoria ta să iei o poziție de putere, adică să stai drept, să-ți privești agresorul drept în ochi, să nu încerci să te ghemuiești undeva sau să pari mai mic decât ești, să nu fugi, plângi sau să arăți speriat pentru că ăsta este și scopul celor care fac bullying.
- Cere ajutorul unui adult – insultele și agresiunea din partea altor copii pot lăsa urme pe viață și uneori face victime reale, cei afectați legând sinuciderea ca să scape. Uneori nu-i vei putea face tu să înceteze dar un adult va putea să te ajute- un părinte, un profesor, cineva de pe stradă, poliția în situațiile grave. Fă asta mai ales când bullyingul nu este ceva izolat care ți s-a întâmplat numai o dată ci când cineva te hărțuiește constant, sau folosește și violență fizică, șantaj sau o altă formă de agresiune. Cu cât înduri mai mult astfel de fenomene, vei fi mai afectat emoțional și vei avea o imagine de sine deformată, adică poți începe chiar să crezi ceea ce îți spun ei în insultele lor. Poți chiar să ajungi să-ți imaginezi că va fi mai rău dacă apelezi la un adult, că va fi un semn de slăbiciune sau că nici ei nu te vor putea ajuta.
- Trebuie să știi că este ceva ce nu ți se întâmplă numai ție – în toate timpurile și țările au existat unii care s-au crezut mai șmecheri decât alții și care au ales să insulte și să profite de cei mai slabi decât ei. Celebrități din lumea filmului, muzicii, și din alte domenii importante, au povestit cum în copilărie sau în adolescență au fost și ei victime ale bullyingului. Iată numai câteva nume pe care poate le știi: Jessica Alba, Rihana, Christian Bale (care a jucat în Batman), Miley Cyrus, Tom Cruise, Madonna, Barack Obama, Christina Aguilera, Steven Spielberg și mulți alții. Ei nu au lăsat acest lucru să-i afecteze și nu s-au lăsat împiedicați să ajungă ceea ce și-au propus în viață.
- Pentru a preveni agresiunile pe internet – nu adăuga ca și prieteni persoane necunoscute. Nu posta și nu trimite nimănui poze cu tine în posturi indecente, pentru că pot fi ușor folosite împotriva ta batjocuritor. Nu dezvălui oricui detalii despre viața și familia ta. Blochează persoanele răutăcioase și șterge-le comentariile.
Pe mine mă agresează aproape zilnic…
Neaparat trebuie sa discutii cu parintii si profesorii tai despre acest lucru. Nu lasa lucrurile asa cum sunt pentru ca nu vor trece de la sine.