Atunci când mai mulţi copii se întâlnesc, fie că e vorba de o petrecere ori la locul de joacă, nu este întotdeauna uşor să lege rapid prietenii şi să se comporte natural, ca atunci când se cunosc bine. Pentru a depăşi aceste momente există jocurile care „sparg gheaţa”. Aceste jocuri îi ajută pe cei mici să se cunoască şi să se împrietenească.
Steguleţele
Această activitate pentru grupuri de copii se va desfăşura în linişte. Copiii primesc coli de hârtie, care pot arăta precum nişte steguleţe pe care le vor personaliza apoi cu ajutorul creioanelor colorate. Micuţii vor trebui să sugereze prin desenele pe care le fac pe steguleţe de unde vin, ce le place, ce animăluţ de companie au sau ce sport practică, locuri pe care le-au vizitat, culorile preferate etc – opţiunile sunt nenumărate. După 15 minute, timp în care fiecare şi-a personalizat steagul, vor trebui să se ridice în picioare pe rând şi să explice ceea ce au desenat.
Acesta va fi şi un exerciţiu excelent pentru a-şi învinge timiditatea şi a începe să capete curaj să vorbească în public.
Găseşte perechea
Acest joculeţ îi ajută pe copii să se împrietenească şi să îşi găsească prieteni care le seamănă foarte mult. Metoda este eficientă şi amuzantă de exemplu la o petrecere pentru copii cu mulţi invitaţi.
Pentru acest joc, adulţii vor trebui să pregătească înainte bileţele cu numele unor personaje care au format cupluri celebre: Mickey Mouse şi Minnie, Batman şi Robin, Antonio şi Cleopatra etc. Și, de asemenea, va mai fi nevoie și de câteva ace de siguranţă.
Când copiii ajung la petrecere li se va prinde câte un bilet pe spate. Copiii încep să vorbească între ei, punând întrebări despre ei înşişi la care li se poate răspunde cu „da” şi „nu”: „Sunt personaj de desene animate?”, „Sunt fată?” etc.
În timp ce încearcă să îşi dea seama numele cărui personaj stă scris pe biletul de pe spatele lui, copilul trebuie să se uite şi după posibilul partener.
Bate vântul
Acest joculeţ este extrem de antrenant şi va fi cu siguranţă pe placul copiilor. Şi acesta este un joc care poate sparge gheaţa şi îi ajută pe cei mici să interacţioneze pentru că presupune mult zgomot, mişcare şi veselie.
Pentru acest joc este nevoie de scaune. Acestea se aşază în cerc, cu faţa spre mijloc şi toţi copiii trebuie să stea jos.
Un adult sau un alt copil stă în mijloc şi strigă „Bate vântul pentru toţi cei care……” – aici va fi completat cu o propoziţie care trebuie să vizeze pe unul sau mai mulţi copii din joc. Cei care sunt vizaţi trebuie să se ridice şi să găsească alte scaune care sunt la cel puţin 2 scaune depărtare de ale lor.
Dacă jocul este jucat cu un grup mare de copii, adulţii vor trebui să scoată rapid un scaun din joc, imediat după ce copiii se ridică şi încep să se mişte. Copiii care nu găsesc un scaun pe care să se mai aşeze vor ieşi din cerc.
Câteva idei pentru a completa fraza:
Bate vântul pentru toţi cei care au o soră mai mică.
Bate vântul pentru toţi cei care au un frate mai mare
Bate vântul pentru toţi cei care au acasă un căţel.
Bate vântul pentru toţi cei care au fost în vacanţă la mare.
Lasa un comentariu