Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Imaginea sunetelor

Imaginea sunetelor

Se poate vedea imaginea sunetelor emise de voce? Pare cam dificil la prima vedere, dar acest efect poate fi obţinut uşor cu ajutorul unui mic aparat şi al unei instalaţii foarte simple, pentru care sunt necesare următoarele materiale: o cutie cilindrică de carton sau de tablă, un ciob de oglindă, o bucată de hârtie de calc sau foiţă, un carton alb şi o lanternă.

Explicaţia fenomenelor care stau la baza acestei experienţe de fizică constă în aceea că, atunci când vorbiţi sau cântaţi, coardele vocale vibrează. În aerul din jur se formează deci unde sonore.

Dacă sunetele vocii sunt aplicate unui cilindru de carton, vibraţiile aerului transmit, la rândul lor, cilindrului vibraţii cu acelaşi ritm. Pentru a purea reproduce imaginile acestor vibraţii procedati astfel:

În fundul cutiei cilindrice decupaţi un disc cu un diametru de 2.5 cm. Lipiţi deasupra golului format în interiorul cutiei o foiţa de calc cu un diametru ceva mai mare. Luaţi o bucăţică de oglindă de formă pătrată, cu latura de 1 cm şi lipiţi-o peste discul de hârtie în exterior. Lipirea nu se va face în centru, ci într-o margine a foiţei, jos.
Acesta este aparatul.

Pentru a-l putea folosi, aşezaţi-va în faţă o bucată de carton alb într-o încăpere întunecată şi ţineţi cutia în dreptul gurii. Rugaţi un prieten să se aşeze în spatele ecranului de carton și să trimită, cu ajutorul unei lanterne, un fascicul de raze luminoase asupra pătrăţelului din oglindă.

Aranjaţi-vă poziţia în aşa fel încât razele reflectate de oglindă să fie proiectate pe cartonul alb, apoi începeţi experienţa: vorbiţi, cântaţi, strigaţi. Raza de lumină va transmite oglinzii vibraţiile, iar acestea vor forma imagini variate pe ecranul de carton.
Imaginile au dimensiuni diferite, după cum sunetele emise sunt mai joase sau mai înalte, mai tari ori mai slabe.

O astfel de instalaţie simplă se aseamănă cu un oscilograf, numai că permite observarea imaginii produse direct de sunete, în timp ce oscilograful arată imagini produse de variaţia curentului.

Articole interesante

Lasa un comentariu