Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Experiment: Stafidele dansatoare

Experiment: Stafidele dansatoare
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Stafidele sunt boabe de struguri deshidratate. N-ar fi amuzant să faci nişte stafide să danseze? Poţi face acest lucru cu ajutorul următorului experiment:

Materiale necesare:

  • Pahare din sticlă transparente
  • Stafide
  • O băutură carbogazoasă transparentă

Cum procedezi:

Ia cele două pahare. Umple un pahar cu apă plată şi pe celălalt cu băutura carbogazoasă transparentă. Pune stafide în ambele pahare. Stafidele se vor scufunda rapid şi vor ajunge la baza paharelor. Acum priveşte cu atenţie ce se întâmplă în paharul cu apă carbogazoasă.

Stafidele încep să se ridice uşor şi să se mişte prin pahar. Stafidele se vor năpusti în sus, apoi se vor lăsa în jos şi tot aşa. Dansul lor graţios în pahar este uimitor.

De ce dansează stafidele?

Suprafaţa cutată a stafidelor este umplută cu mici buzunăraşe de aer. Acestea atrag bulele de dioxid de carbon asupra lor, de aceea şi apar nişte bule pe stafide. Aceste bule cresc volumul stafidelor fără să crească foarte mult şi masa micilor fructe.

Aşadar, acestea scad densitatea stafidelor. Legea lui Arhimede spune că atunci când un obiect are o densitatea mai mică decât fluidul, obiectul se va ridica la suprafaţă. Bulele dispar imediat ce intră în contact cu aerul.

Odată ce bulele dispar, stafidele se scufundă şi dioxidul de carbon determină iar formarea bulelor.

Acest experiment ştiinţific oferă şi o imagine fascinantă. Stafidele din apa plată vor rămâne la baza paharului în care au fost puse.

Articole interesante

Lasa un comentariu