Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Experiment: învață despre sănătatea dinţilor

Experiment: învață despre sănătatea dinţilor
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Experimentul cu oul care este introdus într-un bol cu oţet este un mod simplu de a le arăta copiilor cum acidul interacţionează cu calciul şi duce la apariţia cariilor.

Atunci când pui un ou fiert cu coajă în oţet nu este acelaşi lucru cu a nu te spăla pe dinţi, dar reacţia chimică provocată de două substanţe care interacţionează este asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în interacţiunea dintre acid şi dinte.

Materiale necesare

Ouă tari fierte în coajă

Un recipient de plastic transparent

Oţet

Cum procedezi

Pune oul fiert în recipientul de plastic şi acoperă-l cu oţet şi acoperă recipientul cu un capac.

După o zi, analizaţi oul din oţet. Acesta ar trebui să fie acoperit de bule. Continuaţi să observaţi schimbările şi în zilele următoare.

Îndepărtaţi capacul şi scoateţi oul din oţet. După ce îl ştergeţi, lăsaţi-l pe copil să atingă oul. Va observa că coaja este moale şi fragilă, dacă nu cumva s-a dizolvat complet.

Ce s-a întâmplat

Bulele care au apărut în timpul experimentului sunt dioxidul de carbon, un gaz care este eliberat în timpul reacţiei chimice dintre acidul acetic (oţet) şi carbonatul de calciu din coaja de ou. Acidul dizolvă calciu şi poate mânca în întregime coaja.

Citește și:   Cum călătoreşte apa

Copilul se va întreba probabil care este legătură dintre experimentul cu coaja de ou şi dinţi lui. Deşi nu se întâmplă la fel de repede că reacţia dintre coaja de ou şi oţet, o reacţie asemănătoare se petrece în timp şi în gura copilului. Bacteriile care trăiesc în gură se lipesc de suprafaţa tare a dintelui.

Unele dintre aceste bacterii duc la apariţia acizilor atunci când sunt combinate cu alimente care conţin zahăr sau sucuri. Aceşti acizi pot distruge smalţul dinţilor dacă aceştia nu sunt periaţi şi curăţaţi cu atenţie.

Articole interesante

Lasa un comentariu